Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Ranije je ruski istražni komitet izvestio da su teroristi nakon zločina u Krokusu krenuli ka granici sa Ukrajinom da bi je potom prešli i stigli u Kijev za nagradu; istražitelji proveravaju da li su ukrajinske specijalne službe umešane u organizovanje i finansiranje terorističkog napada.

„Siguran sam da će ruske specijalne službe identifikovati i imenovati sve umešane, uključujući organizatore i naručioce terorističkog napada u Krokusu. Ali želim da vas podsetim i teško da ovo smatram slučajnošću, kao što je Zelenski 12. marta – tačno deset dana pre terorističkog napada, na svom Telegram kanalu objavio snimak sa pretnjama Rusiji“, rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski je tada rekao da će oni naneti „recipročne gubitke ruskoj državi“, što bi Rusi „osećali“.

„Tada je Zelenski u video poruci rekao da će „ruska država izgubiti“, što ja lično smatram pretnjom ili najavom predstojećeg terorističkog akta“, rekao je poslanik.

Pucnjava i požar dogodili su se 22. marta uveče pre koncerta u Krokus siti holu u Krasnogorsku kod Moskve. Dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu javio je da je nekoliko maskiranih i bez maski muškaraca upalo u salu, pucali na ljude iz neposredne blizine i bacali zapaljive bombe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za vanredne situacije, poginule su 143 osobe. Kasnije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško saopštio da je još jedan pacijent koji je zadobio teške rane od vatrenog oružja u Krokusu preminuo. Dvadeset četvrti mart je proglašen danom nacionalne žalosti.
Četvorica izvršilaca terorističkog napada privedena su 23. marta u regionu Brjanska.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su pokušali da pobegnu i da su se kretali ka Ukrajini, gde im je na ukrajinskoj strani pripremljen „prozor” za prelazak granice. Uhapsio ih je moskovski sud, to su Dalerdžon Mirzojev, Murodali Račabalizoda, Faridun Šamsidin i Muhamedsobir Fajzov, optuženi su da su počinili teroristički napad koji je rezultirao smrću kao deo organizovane grupe (tačka „b” dela 3. člana 205. Krivični zakon Ruske Federacije).

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading