Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Žestoke borbe raketama i bespilotnim letelicama ponovo se vode oko najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije. 

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su najmanje tri civila stradala u ruskom raketnom napadu na industrijsko postrojenje, dok ruska strana tvrdi da je oborila ukrajinski dron iznad krova reaktora nuklearke.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, istovremeno, izrazio zabrinutost da će njegova zemlja izgubiti rat ako Kongres SAD ne odobri vojnu pomoć Kijevu. 

Zelenski je, takođe, upozorio da će i druge države biti napadnute u slučaju poraza Ukrajine. 

Sa druge strane, potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će planirano nemačko vojno prisustvo u Litvaniji pojačati napetosti.

Litvanija, koja se graniči sa Rusijom i Belorusijom, ranije je najavila da će od 2027. godine delimično finansirati trajno stacioniranje 5.000 nemačkih vojnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

"Na korak smo od nukelarne katastrofe"

Direktor Zaporoške nuklearke upozorava nakon napada Kijeva.

Pervomajska oblast nakon ruskog oslobađanja (VIDEO)

 

 

Vijori se ruska zastava; oslobođeno Pervomajsko

Naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici je oslobođeno, ruska vojska je podigla rusku zastavu na njegovoj teritoriji, saopštio je zamenik lidera samoproglašene DNR Jan Gagin.

Ovo je prioritet!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je važan sastanak sa komandantom Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolom Oleščukom

"Neće biti mobilizacije u maju"

U Rusiji u maju neće biti mobilizacije "ni pod kojim uslovima", rekao je danas šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov u komentaru za rusku globalnu mrežu RTVI.

"Ni pod kojim uslovima neće biti mobilizacije u maju. Mobilizacija je prošla faza", rekao je Kartapolov, preneo je Moskovski komsomoljec.

On je naglasio da je danas u zemlji formiran takav sistem regrutovanja Oružanih snaga koji obezbeđuje ispunjavanje svih zadataka postavljenih u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Pored toga, dodao je da Rusija neće započeti rat sa Severnoatlantskom alijansom, "iako NATO želi da se uveri da Ruska Federacija ne pobedi".

RUSI ZADALI FATALNE UDARE

Rusija je pogodila do 80 odsto ukrajinskih konvencionalnih elektrana i polovinu njenih hidroelektrana poslednjih nedelja, u najtežim napadima od početka sukoba, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Ukrajini stiglo iransko zaplenjeno oružje?

Sjedinjene Američke Države su isporučile Ukrajini 5.000 jedinica malokalibarskog oružja zaplenjenog tokom transporta iz Irana u Jemen.

"SAD su predale Ukrajini više od 5.000 jurišnih pušaka AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka i ručnih protivtenkovskih bacača granata RPG-7 zaplenjenih tokom inspekcije brodova koji su isporučivali robu iz Irana jemenskim Hutima", saopštila je danas Američka centralna komanda (CENTCOM).

Transfer je obavljen 4. aprila, navodi se u saopštenju i dodaje da je Oružanim snagama Ukrajine isporučeno i više od pola miliona patrona kalibra 7,62 mm.

Kako napominju u CENTCOM-u, ovo streljačko oružje je dovoljno za opremanje jedne brigade ukrajinskih snaga.

Tokom operacije, koja je sprovedena od maja 2021. do februara 2023. godine, zaustavljena su ukupno četiri teretna broda koji su se sa ovim malokalibarskim oružjem kretala za Jemen, navodi se u saopštenju, penosi B92.

Novi tenkovi će sigurno izazvati glavobolju u Kijevu (VIDEO)

Retke ruske oklopne „zveri“ stigle na ratište

Nemačka sprema Kijevu još 20 oklopnih vozila "marder"

Kompanija "Rajnmetal" dobila je nalog od nemačke savezne vlade da Ukrajini isporuči dodatnih 20 borbenih vozila pešadije "marder".

 Narudžbina je poslata u martu 2024. i vredna je milion evra, nova serija biće isporučena ove godine. Do sada je Rajnmetal već predao trocifreni broj Marder Oružanim snagama Ukrajine putem direktnih isporuka i programa kružne razmene - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog proizvođača vojne opreme.

Kompanija je već poslala prvih 20 takvih borbenih vozila u Ukrajinu marta prošle godine.

Rojters: Glavni odbor IAEA u četvrtak o nuklearki Zaporožje

Vanredni sastanak 35-članog Glavnog odbora UN-a za nuklearnu zaštitu, koji je sazvala Rusija da bi razgovarali o napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Moskve, trebalo bi da bude održan u četvrtak, rečeno je Rojtersu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) tek treba da saopšti datum sastanka.

Pravila Odbora kažu da svaka zemlja članica, uključujući Rusiju, može sazvati sastanak.

Ukrajinski udar na glavni pogon ruske fabrike borbenih aviona u Voronježu

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija (GUR) napala je glavni proizvodni pogon ruske fabrike borbenih aviona u regionu Voronjež, rekao je za Rojters ukrajinski obaveštajni izvor.

Rat ulazi u drugu brzinu – moguća eskalacija?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma zabrinut zbog moguće eskalacije situacije u Ukrajini koja, kako je ocenio, može da stvori mnogo novih problema na celom evropskom kontinentu.

Ruske trupe napale vojnu luku Očakov
 

Ruske oružane snage su u noći na utorak napale vojnu luku grada Očakov, Nikolajevske oblasti, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

On je dodao da je, prema neproverenim podacima, uništena samohodna artiljerija NATO-a sa svojom posadom.

Ukrajinski obaveštajci: Zapalili smo ruski brod kod Kalinjingrada

Ruski raketni brod "Serpuhov", koji je bio usidren u eksklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru, zapaljen je 7. aprila, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

ZELENSKI STRAHUJE Upozorio na mogućnost PORAZA UKRAJINE

Ruska vojska napreduje na bojištu, Ukrajincima nedostaje municija, a republikanci i dalje blokiraju vojnu pomoć u američkom Kongresu i to zabrinjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Moskva: Oborena četiri drona i protivbrodska raketa kod Krima

Protivbrodska raketa "neptun" koju je lansirala Ukrajina uništena je iznad Crnog mora, a četiri bespilotne letelice oborene su iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane.

Dežurni PVO sistemi su uništili četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorija Belgorodske i Voronješke oblasti, a ukrajinska raketa "neptun" je oborena iznad Crnog mora kod obala Krima “, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ratno vazduhoplovstvo: Oboreno 20 ruskih dronova

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih ruskih 20 dronova koje je Rusija poslala u više oblasti u Ukrajini, saopštio je na Telegramu komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk, prenosi Rojters.

Bespilotne letelice su uništene iznad Mikolajeva, Odese, Hersona, Dnjepropetrovska, Poltavska, Vinicka i Lavovske oblasti, naveo je komandant.

Dodao je i da je Rusija takođe lansirala četiri rakete uz sistem S-300.

Rojters navodi da ove tvrdnje nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading