Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će trupe na terenu dobiti prve raketne sisteme S-500 uz tvrdnju da je Kijev dosad izgubio gotovo 500.000 vojnika.

Šojgu je naveo da udeo savremenih sistema PVO i protivraketne odbrane u ruskoj vojsci iznosi 82 odsto i da će biti povećan na 85 procenata u naredne dve godine. Kako je ocenio, ruske snage su srušile mit o superiornosti zapadnog naoružanja.

Američki Senat raspravlja o 95 milijardi dolara pomoći saveznicima. Šezdeset jedna milijarda je namenjena Ukrajini, a ostatak Izraelu i Tajvanu.

SAD će u najkraćem roku poslati paket vojne pomoć Ukrajini vredan milijardu dolara, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Britanski premijer Riši Sunak istakao je da će britansku odbrambenu industriju postaviti u "ratni režim", najavljujući još pola milijarde funti za ukrajinsku vojsku.

Oleksandr Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine tvrdi da ruske trupe pripremaju "neprijatna iznenađenja" u okviru letnje ofanzive i da pokušati da napadnu "neočekivane mete.“

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

BLOG UŽIVO

PALA NOVOBAHMUTOVKA

 

 

SAD šalju pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara

Stejt department najavio je danas da će SAD poslati paket oružja i opreme Ukrajini vredan milijardu dolara.

"Sjedinjene Države danas najavljuju značajan paket oružja i opreme za Ukrajinu da bi podržale hrabar ukrajinski narod koji brani svoju zemlju i slobodu protiv ruske agresije", piše u saopštenju Stejt departmenta. Ovaj paket će uključivati, između ostalog, sisteme protivvazduhoplovne odbrane (PVO), municije za raketne sisteme, artiljerijsku municiju, oklopna vozila, preciznu vazdušnu municiju i protivoklopno oružje.

"SAD će nastaviti da rade sa koalicijom od više od 50 država koje smo okupili da bismo pružili ukrajinskim snagama neophodnu podršku", dodaje se u saopštenju.

Stigle rakete u Ukrajinu

Pentagon je potvrdio Sputnjiku da su Ukrajini isporučene operativno-taktičke rakete Atakams, povećanog dometa za upotrebu, kako se navodi, "unutar suverene ukrajinske teritorije".

Sijarto: Važno ojačati glasove koji podržavaju raniji mir u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas, u razgovoru sa kineskim kolegom Vang Jiem da je, za vreme ozbiljnih bezbednosnih izazova u svetu i rata u Ukrajini, važno da se "ojačaju glasovi onih koji podržavaju raniji mir".

"Tabor koji podržava rat je ekstremno glasan jer ga podržavaju svetski mediji i nevladine organizacije, ali moramo da budemo glasniji kad podržavamo mir", rekao je Sijarto, prenosi mađarski MTI. On je ocenio da trenutna vremena više nego ikad daju veći značaj bilateralnim odnosima Kine i Mađarske koje ove godine slave 75 godina diplomatskih odnosa.

Bajden komentarisao sukob Rusije i Ukrajine

 

 

Države G7 razmatraju kako da pomognu Ukrajini zamrznuto ruskom imovinom

Države G7 planiraju da koriste zamrznutu rusku imovinu za prikupljanje sredstava za Ukrajinu, ali postoji diskusija o tome da li to treba uraditi konfiskovanjem te imovine, prihodima od te imovine ili korišćenjem nje kao zalog za kredit. SAD podržavaju opciju konfiskovanja zamrznute imovine i njeno predavanje Ukrajini, a pod doktrinom međunarodnog prava o kontra merama, kao kada je oduzeta imovina Iraku zbog invazije na Kuvajt ili Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Pravnici upozoravaju da je u tim prethodnim slučajevima imovina oduzeta posle rata, dok bi danas Rusiji bila oduzeta tokom rata, a evropski zvaničnici brinu da bi takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava i "otvorio Pandorinu kutiju" jer bi se Rusija verovatno žalila međunarodnim sudovima. Druga opcija je da se od ruske imovine, od koje se većina nalazi u formi obveznica i hartija od vrednosti u koje je uložila Centralna banka Rusije, prikupe prihodi koji bi bili prosleđeni Ukrajini.

Ova opcija je omiljena evropskim liderima i procenjuje se da bi tako Ukrajini bilo dato od 15 do 20 milijardi evra do 2027. godine, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je navela da bi Kijev već ove godine dobio 3 milijarde.

Treća opcija podrazumeva korišenje ruskih zamrznutih sredstava kao zalog za kredit, tako da bi, prema rečima američkog državnog savetnika za međunarodnu ekonomiju Dalipa Singa, Ukrajini bili dati, umesto profita na godišnjem nivou, profiti za narednih 30 godina. Takvo rešenje prihvatljivo je i za SAD i za evropske zemlje, piše Rojters.

Moskva: Pogođena ukrajinska radionica dronova

Ruska vojska je pogodila radionicu za proizvodnju ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija grupacija trupa Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su sveobuhvatnu radarsku stanicu P-18, a pogodile su i radionicu za proizvodnju bespilotnih letelica, skladište goriva namenjene oružanim snagama Ukrajine, ljudstvo i vojnu opremu u 117 regiona - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane: Zauzeto uporište UKR snaga na periferiji Časov Jara

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jar pod ruskom kontrolom.

- Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Ivanova iz sastava snaga Južne grupe, uz podršku avijacije i artiljerije, upali su u veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu, preneo je Interfaks.

Kako su naveli, deo ukrajinskog vojnog osoblja je položio oružje i predao se. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak u kojem ruska vojska izveštava o zapleni oružja zapadne proizvodnje, uključujući jurišne puške i protivtenkovske raketne sisteme Džavelin.

Jermak: Ukrajina će dobiti dodatne sisteme Patriot

EU poslala Ukrajini 1,5 milijardi evra iz ukrajinskog fonda

Evropska komisija je prenela Ukrajini 1,5 milijardi evra u okviru ukrajinskog fonda ukupne vrednosti 50 milijardi evra, postavljenog u višegodišnjem budžetu EU.

- Danas isplaćujemo dodatnih 1,5 milijardi evra u okviru kredita za Ukrajinu od 50 milijardi evra - napisala je predsednica Evropske komisije Fon der Lajen na Iks-u.

U objavi je navela da pomoć od vitalnog značaja za održavanje ukrajinske države i službi u funkciji, dok se ona bori protiv agresora.

Kremlj: Rusija će proširiti "tampon zonu" ako Kijev dobije rakete većeg dometa

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov kaže da će Rusija dodatno proširiti svoju "tampon zonu" unutar Ukrajine ako Kijev preuzme od Sjedinjenih Država rakete većeg dometa koje omogućavaju da izvršava dublje udare u Rusiji.

Sjedinjene Države pripremaju paket vojne pomoći od milijardu dolara za Ukrajinu, prvi koji će biti dobijen iz još potpisanog ukrajinsko-izraelskog zakona, dva američka rekli su zvaničnici Rojtersu

Kijev: SBU efikasno uništava gorivo ruskoj vojsci

SBU nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci u Ukrajini, rekao je izvor ukrajinskih obaveštajnih službi.

- Ovi objekti su i ostaće naše apsolutno legitimne mete - kaže izvor Rojtersa.

Tvrdi da su dronovi ukrajinske bezbednosne službe SBU udarili su tokom noći u dva naftna skladišta, o čemu je ranije izvestila Moskva.

Izvor je rekao da se u skladištima nalazi 26.000 kubnih metara goriva i da je napad izazvao velike požare i evakuaciju osoblja.

Ukrajinski dronovi su pogodili naftnu rafineriju u Voronješkoj oblasti i "industrijsku zonu" u Lipeckoj oblasti

Dronovi Službe bezbednosti Ukrajine uništili su tokom noći dva skladišta Rosnjefta u Smolenskoj oblasti u Rusiji u kojima je bilo uskladišteno 26.000 kubnih metara goriva, rekao je danas dobro obavešteni izvor za ukrajinsku agenciju Unian.

Izvor je rekao da je nakon snažnih eksplozija na objektima u naseljima Jarcevo i Rozdoro izbio veliki požar, a da je osoblje evakuisano. "SBU nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci u Ukrajini.

Ovi objekti su naše apsolutno legitimne mete", rekao je izvor. U Rusiji je tokom noći pao dron i u gradu Lipecku u Lipeckoj oblasti, a izbio je i požar u rafineriji nafte u Voronježu nakon napada ukrajinskog drona.

Načelnik Lipecke oblasti Igor Artamonov izjavio je da je bespilotna letelica pala u industrijskoj zoni grada Lipecka, a da nije bilo žrtava. Načelnik Smolenske oblasti Vasilij Anohin rekao je da su napadnuta dva skladišta nafte u toj oblasti, prenosi Unian.

Pogođen studentski dom

Ruske snage pogodile su studentski dom u Harkovu u kojem su se nalazili ukrajinski vojnici, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.

Lebedev je dodao i da je u ponoć izvršen napad na zgradu koju je ukrajinska vojska koristila za rotaciju trupa u selu Borova u Harkovskoj oblasti, koje se nalazi u blizini Izjuma. U zgradi se nalazilo do 30 ljudi.

Ruska vojska pogodila položaj ukrajinskih snaga u Odesi

Zelenski: SAD svetionik demokratije

Senat SAD odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

Moskva: Ukrajinski napad dronom izazvao požar u energetskim objektima u Smolensku

Na pogonima za proizvodnju goriva i energije u ruskoj Smolenskoj oblasti izbio je požar usled ukrajinskog napada dronom, saopštio je guverner zapadnog regiona Vasilij Anohin.

- Naš region je ponovo na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica. Kao rezultat neprijateljskog napada na civilne pogone za gorivo i energiju, izbili su požari u okrugu Smolenska i Jarcevo - rekao je Anohin na Telegramu.

U odvojenom slučaju ukrajinskog napada, guvrner Lipecke oblasti na jugozapadu Rusije Igor Artamonov navodi da je dron pao na industrijsku zonu.

Tvrdi da nije bilo povređenih, ali nije povrdio da li je bilo štete i koji je cilj napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading