Rat
Foto: AP/Alex Babenko (STR)

Važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine, Časov Jar trpi ogroman pritisak ruske vojske.

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je poslednjih nedelja rasporedila do 25.000 vojnika u blizini grada. Na drugim žarištima duž linije fronta, moskovska vojska takođe gura napred, sa ciljem da zauzme što je moguće više teritorije pre nego što stigne pomoć Zapada.

Moskva napominje i da su trupe na terenu uništile štab operativne komande ukrajinske vojske "Jug".

Sa druge strane, Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile su dva ruska protivvazdušna raketna sistema "buk" u oblasti Sumija. Iz Kijeva ističu da su bespilotne letelice pogodile dve rafinerije nafte u ruskim regionima Rjazanjska i Voronježa.

Ministarka spoljnih poslova Letonije Baiba Braže kaže da postoje zemlje koje su Ukrajini dale oružje za udare po teritoriji Rusije bez ograničenja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces

Prvi samit mira za Ukrajinu koji će biti održan u junu u Švajcarskoj poslužiće kao platforma za dijalog o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Sve pozvane strane su potvrdile poštovanje ovih principa. Svrha Samita je da se razvije okvir za postizanje ovog cilja kako bi se inspirisao budući mirovni proces", ističe se u saopštenju. Samit mira za Ukrajinu biće održan od 15. do 16. juna u Burgenštoku, u blizini Lucerna, dogovoreno je na sastanku Zelenskog i predsednice Švajcarske Konfederacije Viole Amherd u januaru.

JEZIVA VEST ZA UKRAJINSKU VOJSKU Američka Nacionalna obaveštajna služba otkrila potencijal Rusije!

Ruska vojska ima potencijal za prodor na donjeckom i harkovskom pravcu

Makron nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u intervjuu za Ekonomist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija "probije linije fronta" i ako Kijev to zatraži od Pariza, prenosi portal BFMTV.

"Kad bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev - što danas nije slučaj - bilo bi legitimno da se postavi to pitanje", rekao je Makron.

Makron je već u februaru izneo mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsko tlo, podseća BFM.

Zelenski: Za mesec dana Rusija upotrebila 300 projektila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je na Telegramu da je Rusija u aprilu upotrebila više od 300 različitih projektila i 3.200 vazdušnih bombi protiv Ukrajine.

"Samo u aprilu, ruski teroristi su protiv Ukrajine upotrebili više od 300 projektila raznih tipova, skoro 300 bombaša samoubica i više od 3.200 navođenih bombi“, naglasio je Zelenski.

NASTAVLJEN RUSKI PROBOJ Oslobođeno selo u blizini Avdejevke, poznato po groblju "Abrams" tenkova

Švajcarska: Rusija nije među delegacijama koje će učestvovati na mirovnom samitu

Švajcarska vlada saopštila je danas da u ovoj fazi Rusija nije među 160 delegacija koje su pozvane na razgovore koji će biti održan u Švajcarskoj sredinom juna sa ciljem da se pomogne uspostavljanju mira u sukobu između Moskve i Kijeva.

Švajcarska je uverena da Rusija mora da bude uključena u ovaj proces, navodi se u saopštenju švajcarske vlade, preneo je Rojters. Prema navodima švajcarske vlade, mirovni proces bez Rusije nije moguć.

Unian: Časov Jar opustošen, izgleda poput Bahmuta i Avdejevke

Unian navodi da strateški važan grad Časov Jar, koji je već mesecima pod napadom ruskih snaga, danas podseća na ruševine okupiranih Bahmuta i Avdejevke.

Asošijeted pres je objavio snimak grada dronom. Na snimku se vide razaranja velikih razmera u Časovom Jaru, gde gotovo da nema netaknute zgrade.

Grad, u kojem je nekada živelo 12.000 ljudi, postao je praktično pust.

 

Krim pozvao Rusiju da otvori istragu protiv Zelenskog za terorizam

Predsednik Krimske međuetničke misije Zaur Smirnov izjavio je danas da je ta misija pozvala Rusiju da otvori krivični postupak protiv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog terorizma u ruskim oblastima.

"Zelenski vodi i upravlja terorističkim aktivnostima protiv Krima i drugih ruskih oblasti koje su rezultirale ljudskim žrtvama. Ova aktivnost treba da bude podvrgnuta krivičnom gonjenju i istrazi. Verujem da ruska istražna tela treba da otvore krivični postupak protiv Zelenskog", rekao je Smirnov.

Snažna eksplozija u centru Odese

Ruske oružane snage izvršile su precizan udar po skladištima „Nove pošte” u centru Odese.

Eksplozija je propraćena sekundarnim detonacijama.

Napad na Odesu

Tanjug/Ap

 

 

Kuleba: Više od polovine energetskog sistema UKR oštećeno u udarima ruskih snaga

Više od polovine ukrajinskog energetskog sistema je oštećeno u udarima ruskih snaga, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. On je u intervjuu za Forin polisi rekao da Ukrajinci najviše trpe od ruskih raketnih napada i da su ruske balističke rakete "prava pošast". Navodeći da ruske snage koriste balističke rakete uglavnom za napade na energetski sistem Ukrajine, Kuleba je ocenio da bi neka druga zemlja, ako bi pretrpela takva oštećenja energetskih objekata, izgledala mnogo gore od Ukrajine.

MO Rusije: Oboreno 12 ukrajinskih dronova tokom noći

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO tokom protekle noći presrele ili oborile 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad pet oblasti.

"Dežurni sistemi PVO presreli su i uništili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih pet iznad Brjanske, po jednu iznad Kurske i Belgorodske oblasti, dve iznad teritorije Rostovske oblasti i tri iznad Krasnodarskog kraja", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost SBU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o smeni Ilje Vitjuka sa mesta šefa Odeljenja za kontraobaveštajnu zaštitu državnih interesa u oblasti informacione bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Dekret o tome objavljen je na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi Interfaks Ukrajina. U odluci nisu navedeni razlozi za smenu Vitjuka, ali Ukrajinska pravda navodi da su početkom aprila novinari istraživači portala Slidstvo.info otkrili da je Vitjukova supruga u decembru 2023. godine kupila luksuzni stan od skoro 200 kvadratnih metara.

Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali napad na energetski objekat u Smolenskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da napadnu objekat civilne energetske infrastrukture u Smolenskoj oblasti,  izjavio je gubernator Vasilij Anohin.

Anohin je rekao da nema povređenih, prenosi Interfaks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading