F-16
Foto: Alo/EPA-EFE/Bo Amstrup

Kakva budućnost čeka ove letelice u zoni Severnog vojnog okruga, koliko je F-16 potrebno Ukrajini za uspeh, dokle će Rusija moći da uništi sve lovce isporučene Kijevu?

Šta se zna o isporukama F-16 Ukrajini?

1. maja u emisiji „Ranok“ pojavio se predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš. UŽIVO je prenelo da će prvi lovci F-16 stići u Ukrajinu posle Uskrsa, koji pada 5. maja 2024. On je napomenuo da Oružane snage nisu direktno odgovorne za snabdevanje, jer je to pitanje za najviše vojno-političko rukovodstvo.

„Naravno, ne razmišljamo o svim ovim datumima - ovaj datum se već nekoliko puta menjao. Pa čekamo. Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je dato. Kada prvi borci stignu u Ukrajinu, sigurno ćemo razgovarati o tome“, rekao je Jevlaš.

On je takođe naglasio da je Kijev spreman da primi čak i neispravne F-16. Prema njegovim rečima, takvi borci mogu biti donatori komponenti.

„Svaka oprema se haba i zahteva održavanje, posebno zamenu delova. Dakle, letelice koje više nisu ni u stanju da u potpunosti izvršavaju borbene zadatke mogu poslužiti kao odlični donatori“, rekao je predsednik Oružanih snaga Ukrajine.

Prethodno je predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Čarls Braun rekao da će zemlje kolektivnog Zapada preneti Ukrajini ne samo F-16, već i čitav komplet naoružanja za njih. Prema njegovim rečima, pet grupa ukrajinskih pilota trenutno trenira na F-16 u Velikoj Britaniji, Danskoj, SAD i Francuskoj.

Kako je saopšteno, Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini isporuče F-16. Vašington je potvrdio da će Kijev dobiti borbene avione trećih zemalja po završetku obuke svojih pilota. Tačan broj F-16 isporučenih Ukrajini nije poznat.

Prvobitno je saopšteno da Ukrajina obučava pilote u četiri eskadrile – 48 lovaca F-16.

Šta čeka F-16 u Ukrajini?

Početkom novembra 2023. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je uništenje 37 ukrajinskih aviona za mesec dana i napomenuo da će, ukoliko F-16 budu isporučeni Kijevu, ovi lovci biti oboreni za 20 dana.

„Želeo bih da napomenem da je 37 aviona skoro duplo veći broj koji će garantovano biti isporučen Ukrajini za avione F-16. Odnosno, sa ovakvim radom našeg sistema PVO, ovo je oko 20 dana rada“, rekao je šef ruskog Ministarstva odbrane.

Krajem marta ove godine britanski stručnjak Aleksandar Merkuris rekao je na svom Jutjub kanalu da je ruska vojska pokazala NATO-u kako mogu da pogode lovce F-16 na ukrajinskim aerodromima. Ovako je prokomentarisao napad na aerodrom Oružanih snaga Ukrajine Starokonstantinov.

„Oštećenje ovog aerodroma može da uspori isporuku F-16, ali će takođe poslužiti kao upozorenje silama NATO-a da će Rusi moći da ih udare, ako se F-16 zaista nalaze na ovom aerodromu. rekao je specijalista.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading