Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Borbe na istočnom frontu Ukrajine nastavljene su i tokom prethodnog dana, a više od 400.000 potrošača bilo je bez struje zbog udara ruskih dronova na energetsku infrastrukturu u Sumskoj oblasti.

Sa druge strane, u napadu ukrajinskih bespilotnih letelica na Belgorodsku oblast šest osoba je poginulo, a najmanje 40 ih je povređeno. 

Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojne vežbe koje uključuju i nuklearno naoružanje da bi se "ohladile vruće glave" na Zapadu i njihovo, kako navode iz Kremlja, zalaganje za direktnu konfrontraciju NATO-a i Rusije.

Švedska, koja se nedavno priključila Alijansi, ističe da planirane vežbe "doprinose povećanju nestabilnosti" u regionu i svetu. 

Reagovao je i Kijev, gde navode o nuklearnoj vojnoj vežbi vide kao, kako kažu, kontinuiranu nuklearnu ucenu režima Vladimira Putina.

Za to vreme, ruski predsednik je u domaćoj javnosti ponovo opravdavao rat, jer je vojska "morala da brani narod Donbasa vojnom silom kada mirna sredstva nisu imala efekta".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

ZELENSKI PRED GORKIM IZAZOVOM? Kadirov izneo OPAKE planove

Odbor Vrhovne rade odobrio nacrte zakona o vanrednom stanju i mobilizaciji

Odbor za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade usvojio je danas predloge zakona o produženju perioda vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana.

Narodni poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na Telegram kanalu da bi parlament već sutra trebalo da odobri ove akte.

Kako prenosi Ukrinform, nacrti zakona "O produženju perioda vanrednog stanja u Ukrajini" i "O produženju perioda opšte mobilizacije" stigli su u Vrhovnu radu 6. maja, a inicirao ih je predsednik Volodimir Zelenski.

Kirbi: Rusija samo treba da povuče svoj trupe

Kako bi zaštitila svoje trupe od udara oružja zapadne proizvodnje, Rusija bi jednostavno trebalo da ih povuče sa teritorije Ukrajine, smatra Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za strateške komunikacije. 

"Ako su Putin (Vladimir) i ruski zvaničnici zabrinuti da bi njihove trupe u Ukrajini mogle biti pogođene oružjem proizvedenim u drugim zemljama, najlakši način da se to izbegne je jednostavno povlačenje njihovih trupa", kaže Kirbi.

Dodaje da u ovom trenutku Uprava ne vidi nikakve stvarne korake od strane Ruske Federacije u pogledu moguće upotrebe nuklearnog oružja, uprkos agresivnoj retorici.

Ruske snage granatirale Sumsku oblast

U ruskom granatiranju severoistočne ukrajinske oblasti Sumi jedna osoba je poginula, a četvoro je ranjeno, uključujući dvoje dece, objavila je policija te oblasti.

ZAMRZNUTA RUSKA IMOVINA IDE ZA NAORUŽAVANJE UKRAJINE Dogovor pao, Šolc objavio detalje

Rusija: Američki vojnik osumnjičen za krađu

Američki vojnik koji je uhapšen u Vladivostoku, sumnjiči se da je ukrao novac od svoje devojke, koju je upoznao u Republici Koreji, a za to krivično delo mu preti kazna do pet godina zatvora, saopštila je  saopštila pres služba Ministarstva unutrašnjih poslova za Primorsku teritoriju.

Precizira se da američki vojnik u hotelu. Spremao se da leti kući i već je kupio avionske karte.

Ranije tog dana, sekretar za štampu Primorskog regionalnog suda Elena Oleneva rekla je Izvestiji da je 34-godišnji američki narednik Gordon Blek uhapšen na dva meseca.   

Glatkov: Sedmoro civila poginulo u napadu na Belgorodsku oblast

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov potvrdio je da je u jučeršnjem ukrajinskom napadu dronovima na Belgorodsku oblast poginulo sedmoro civila.

"U vazdušnom napadu dronovima poginulo je sedam civila. Izražavam iskreno saučešće porodicama i prijateljima nastradalih", navodi se u njegovoj poruci na Telegram kanalu.

U napadu je ranjeno više od 40 osoba.

EVO ŠTA SE DEŠAVA U ČASOVOM JARU Očekuje se veliki udar ruske vojske, Ukrajinci spremaju sudbonosnu odbranu (VIDEO)

Sirene širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

Zelenski pritiska Zapad

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Zapad da ubrza obećane isporuke oružja ukrajinskoj vojsci.

"Politička rešenja treba da budu praćena realnom logistikom – da naši vojnici faktički dobiju oružje", rekao je Zelenski za "Tagesšau".

Generalštab Ukrajine: Rusija je izgubila 476.460 vojnika u Ukrajini od 24. februara 2022.

Rusija je izgubila 476.460 vojnika u Ukrajini od početka rata 24. februara 2022. godine, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 7. maja.

Ovaj broj uključuje, kako navode, 1.160 žrtava koje su ruske snage pretrpele tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 7.405 tenkova, 14.227 borbenih oklopnih vozila, 16.509 vozila i rezervoara za gorivo, 12.287 artiljerijskih sistema, 1.057 višecevnih raketnih sistema, 792 sistema protivvazdušne odbrane, 349 aviona, 325 helikoptera, 9.717 dronova, 26 brodova i jednu podmornicu. 

Pogođen centar za upravljanje dronovima

Posada tenka T-72B3 ruske grupe trupa "Dnjepar" uništila je centar za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine i terensko skladište municije na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Blokiran saobraćaj na Krimskom mostu

Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran.

- Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran. Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva službenika obezbeđenja transporta - navodi se u saopštnju o operativnoj situaciji na mostu.

Osim toga, obustavljeno je kretanje čamaca i trajekata u Sevastopolju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading