Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Nastavlja se rat napadima na energetska postrojenja između Rusije i Ukrajine. Izvor iz ukrajinske Služba državne bezbednosti potvrdio je medijima da je dron velikog dometa pogodio rafineriju nafte "Gasprom neftekim Salavat" u ruskoj Republici Baškiriji, 1.500 kilometara udaljenoj od granice.

"Ukrhidroenergo" je saopštio da su u ruskim udarima ove sedmice razorene dve ukrajinske hidrolektrane i da je šteta velika.

I dalje stradaju civili. Dve osobe su poginule u ruskom granatiranju Nikopolja, a 11 ljudi je ranjeno u ukrajinskom vazdušnom napadu na Belgorod.

Kraj bloga

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je izvela udare na položaje ukrajinske PVO, arsenale oružja, rafinerije, fabrike za proizvodnju čamaca i dronova, položaje jedinica;

- Za nedelju dana ruske snage su izvele 27 grupnih udara oružjem velikog dometa;

- Jedinice „Zapad“ oslobodile su mesta Kotljarovka i Kislovka, odbijeno je 14 ukrajinskih kontranapada;

- U poslednja 24 sata protivnik je u borbama sa pripadnicima grupe „Zapad“ izgubili do 1.015 vojnika, tri tenka, od toga dva „leoparda“;

- Grupa „Jug“  je nastavila proboj u dubinu protivničke odbrane, a ukrajinske snage su izgubile više od 1.985 vojnika;

- Protivnik je izgubio 860 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Istok";

- Jedinice grupe „Centar“ oslobodile su naselje Novokalinovo u DNR, a za nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je 2.360 vojnika, četiri tenka, od toga jedan „leopard“;

- Grupa „Centar“ je za nedelju dana uništila dva tenka „abrams“, dva vozila „bredli“ i jedno tipa „marder“, kao i višecevni bacač raketa „vampir“;

- Jedinica „Dnjepar“ je za nedelju dana porazila tri ukrajinske brigade, a protivnik je izgubio do 240 vojnika;

- Tokom protekle nedelje na liniji razdvajanja predalo se 13 ukrajinskih vojnika;

- Ruska vojska uništila je skladište raketne municije zapadne proizvodnje u Odesi.

Ukrajinski vojni izvor: Kijev će do jula dobiti od saveznika prve avione F-16

Kijev očekuje da dobije prve borbene avione F-16 od svojih zapadnih saveznika u junu ili julu, izjavio je visoki ukrajinski vojni izvor.

Ukrajina je tražila borbene avione američke proizvodnje F-16 kako bi joj pomogli da se suprotstavi nadmoći Rusije u vazduhu tokom više od dve godine rata, preneo je Rojters.

Neimenovani izvor nije rekao koja će zemlja isporučiti avione.

Do sada su se Danska, Holandija, Norveška i Belgija obavezale da pošalju F-16 u Ukrajinu.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Ilja Jevlaš rekao je ove nedelje da pojedini ukrajinski piloti završavaju obuku za upravljanje ratnim avionima.

Zapadni partneri Ukrajine već mesecima obučavaju pilote i zemaljsko osoblje.

Ukrajinska vojska je morala da se osloni na relativno malu flotu aviona iz sovjetske ere u sukobu sa Rusijom, navela je agencija.

PROCURIO NOVI PLAN NATO ZA UKRAJINU 300.000 vojnika je spremno, čekaju samo jednu stvar

Rusi javljaju: Uništen "patriot"

Ruska vojska saopštila je da je direktnim pogotkom iz sistema "iskander" uništila američki PVO sistem "patriot" u Zaporoškoj oblasti.

Kako se navodi, uništena je i prateća radiolokaciona stanica "AN/MPQ-65“.

"Posada ruskih dronova osujetila ukrajinski plan" (VIDEO)

Posada ruskih dronova „zala” osujetila je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da pređu Dnjepar, javlja Ministrastvo odbrane Rusije.

 

 

UKRAJINA MOŽE DA SE POZDRAVI SA OVA 2 GRADA Zapad u panici, nema rešenje za novi prodor Rusa

SAD objavljuju novi paket pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će danas objaviti novi paket pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, koji će uključivati rakete za sisteme "patriot" i borbena pešadijska vozila "bredli", prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

"SAD će u petak objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara“, pišu mediji. Politiko navodi da će paket uključivati rakete za "patriot" i "stinger", borbena vozila pešadije "bredli", oklopne transportere MRAP i protivtenkovske sisteme "džavelin".

Zelenski: Ovo je rat

 

 

Zelenski: Ukrajinske snage zaustavile rusku ofanzivu u Harkovu; ima žrtava

Ukrajinske snage zaustavile su ofanzivu ruskih trupa u pravcu Harkova, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

"Rusija je pokrenula talas kontraofanzivnih dejstava u ovom pravcu. Ukrajina ih je tamo dočekala sa našim trupama, brigadama i artiljerijom. Oni su pojačali svoje snage u ovom pravcu, to je činjenica. Ali naša vojna komanda je znala za to i dočekala neprijatelja artiljerijskom vatrom", rekao je on, prenosi Ukrinform. Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je u ruskom granatiranju poginulo najmanje dvoje ljudi, a petoro je povređeno. On je dodao da je jedna osoba ubijena i petoro povređeno u Vovčansku, dok je drugi čovek nastradao obližnjem selu.

Predsednica Slovačke doputovala u Kijev

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, kojoj se bliži kraj mandata, doputovala je danas u oproštajnu posetu Kijevu, saopštio je njen portparol Martin Strižinec.

"Danas sam stigla u Kijev u oproštajnu posetu. Ovo je već četvrti put za vreme mog predsedničkog mandata, treći put - tokom rata", napisala je Čaputova na Fejsbuku. Ona je dodala da je stigla sa "dobrim vestima" o pomoći Slovačke Ukrajini od više od 4 miliona evra pomoći za nabavku artiljerijskih granata.

Poljski farmeri protestuju u Varšavi protiv Zelenog 

Stotine poljskih farmera i sindikalnih predstavnika krenulo je danas u podne sa centralnog trga Zamkovi u Varšavi u znak protesta protiv Zelenog dogovora, odnosno evropskog plana da poljoprivredu učini ekološki prihvatljivijom.

Demonstracije pod sloganom "Dole Zeleni dogovor" organizovali su Sindikat Solidarnost i njegov poljoprivredni ogranak, javila je agencija PAP.

Kijev: Ruske snage granatirale Harkovsku oblast, napad je odbijen

Ruske diverzantske grupe pokušale su da probiju granicu s Ukrajinom, dok su ruske snage granatirale grad Vovčansk u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštio je guverner ove regije Oleg Sinegubov.

On je na platformi Telegram istakao da su ukrajinske snage ''pouzdano držale svoje pozicije i nisu izgubile ni metar“, prenosi Rojters. Napomenuo je da da Rusija nema resurse da napreduje na grad Harkov i da su njene akcije na granici ''provokacija“.

 Borbe su počele da ključaju (FOTO)

 

 

UKRAJINSKE SNAGE U STRAHU "Za nekoliko nedelja ruska vojska će..."

Ukrajinske oružane snage sa strepnjom iščekuju moguću ofanzivu ruske vojske u oblasti Harkov i Donbasu, piše britanski The Economist

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading