Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Aleksandar Litvinjenko kaže da u ofanzivi u Harkovskoj oblasti učestvuje više od 30. 000 ruskih vojnika, a da ih je na granici te oblasti 50.000.

Iz Volčanska u Harkovskoj oblasti se zbog žestokih sukoba evakuiše stanovništvo.

Volčansk se pretvara u Bahmut ili Marinku – to je, prema rečima šefa regionalne policije Volodimir Timoška, u najkraćem stanje u tom gradu, gde se vode ulične borbe.

Predsednik Volodimir Zelenski kaže da odbrambene snage izvode protivudarne operacije u pravcu Harkova, posebno kod Volčanska, gde je ukrajinska odbrana već ojačana.

Ukrajinske snage su saopštile da su uništili kolonu tehnike i pešadije ruske vojske, koja je pokušavala da napravi prodor u Harkovsku oblast. Takođe, Kijev tvrdi i da je oborio ruski Su-25 u Donjeckoj oblasti.

Ruska strana nije iznela podatke o sukobu u Harkovskoj oblasti, ali jeste o ukrajinskim napadima na Belgorodsku, iznad koje je uništeno 16 raketa "vampir" i tri drona.

U jučerašnjem granatiranju Belgoroda ranjeno je sedmoro ljudi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Belousov: Nema planova za novu mobilizaciju

Kandidat za ruskog ministra odbrane Andrej Belousov izjavio je da neće biti nove mobilizacije ruskih trupa, ali da neprijatelj brzo uči i da Moskva treba da bude ispred.

Rekao je da je imperativ da ruski vojnici imaju najsavremeniju opremu, uključujući dronove, opremu za komunikaciju i dovoljno municije.

Još jedno selo u Harkovskoj oblasti pod kontrolom ruskih snaga

Ruske trupe zauzele su mesto Buruvatka u oblasti Harkova, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

U subotu je Ministarstvo odbrane navelo da su pod kontrolom moskovskih trupa pet sela u Harkovskoj oblasti.

Budanov: Situacija u Harkovu kreće se ka stabilizaciji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije rekao je da se situacija u regionu Harkova kreće ka stabilizaciji, ali da bi Rusija mogla poslati još rezervi u narednim danima.

"Ruska vojska je takođe stacionirala male jurišne jedinice u blizini severne ukrajinske oblasti Sumi", istakao je Kirilo Budanov u izjavi za televiziju.

Balistička raketa "bulava" ušla u upotrebu vojske Rusije

Ruska interkontinentalna balistička raketa "bulava", koju je razvio Moskovski institut za termičku tehnologiju ušla je upotrebu Oružanih snaga Rusije, saopštio je danas glavni projektant instituta Jurij Solomonov.

"Sedmog maja ove godine potpisan je ukaz o prihvatanju raketnog sistema Bulava na upotrebu u Oružane snage", rekao je Solomonov agenciji TASS. Rusko Ministarstvo odbrane je u novembru prošle godine saopštilo da je podmornica "Car Aleksandar III" uspešno izvršila probno lansiranje balističke rakete "bulava".

LIKVIDIRAN KOMANDANT AZOVA! Rusi ga gonili još od Marijupolja!

Zelenski zatražio od Blinkena dve baterije "patriota" za Harkov

Tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su nove isporuke oružja već počele da stižu u Ukrajinu sa još zaliha koje su na putu.

"Pomoć je na putu, deo je već stigao i još više će stizati“, rekao je Blinken, dodajući da će to napraviti stvarnu razliku na frontu.

Zelenski je istakao da je pomoć SAD Kijevu "ključna“, ističući najveći deficit u zalhama – municiju za protivvazdušnu odbranu.

Blinken sa Zelenskim

Tanjug/Ap

 

 

Sinehubov: Četvoro povređenih u ruskim udarima na Harkov

Četiri osobe su povređene ruskim napadima na Harkov na severoistoku Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Načelenik Harkovske oblasti Oleg Sinehubov naveo je u objavi na Telegramu da su muškarac i tri žene povređeni u vazdušnim udarma ruskih snaga.

Sinehubov je istakao da je Rusija napala drugi po veličini grad u Ukrajini svojim unapređenim navođenim bombama UMPB D-30 iz sovjetskog doba koje se ponašaju kao krstareće rakete.

Ruska vojska već kontroliše deo Volčanska

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad pojedinim delovima Volčanska, izjavio je danas šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

On je za Prvi kanal ruske televizije rekao da ukrajinske oružane formacije pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka, ali da zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe, prenosi RIA Novosti.

Putin postavio Patruševa za svog pomoćnika

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je Nikolaja Patruševa za pomoćnika zajedno sa dugogodišnjim saveznikom Aleksejem Djuminom, dok je svog ekonomskog savetnika Maksima Oreškina podigao na mesto zamenika šefa kabineta, saopštio je Kremlj.

Anton Vain ostaje na poziciji šefa svog kabineta, zajedno sa Aleksejem Gromovim i Sergejom Kirijenkom kao njegovim zamenicima. Dmitrij Peskov ostaje portparol.Kremlja.

Blinken sa Zelenskim: Deo američkog paketa pomoći stigao u Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je danas u Kijevu da je deo novog američkog paketa pomoći već stigao u Ukrajinu, a da se očekuje da više pošiljki stigne uskoro.

Blinken je to izjavio na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je stigao ranije danas u nenajavljenu posetu. ''Pomoć će napraviti pravu razliku u tekućoj borbi protiv ruske agresije na bojnom polju'', ocenio je on.

Blinken sa Zelenskim

Tanjug/Ap

 

 

Vlasti Belgorodske oblasti: Jedna žena ranjena, oštećeno više od 20 kuća

U poslednjem ukrajinskom vazdušnom napadu na Belgorod oštećeni su dalekovod i više od 20 kuća, saopštili su ruski zvaničnici.

"Jednoj ženi je kičma povređena od gelera“, naveo je Vjačeslav Gladkov, gubernator Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

U objavi na Telegramu dodao je da su oštećene 24 kuće i dalekovod.

Generalštab Ukrajine: Nastavlja se ofanziva Rusije na Harkovsku oblast

Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da zadržavaju ruske trupe koje napadaju duž cele linije fronta, a nastavlja se i ruska ofanziva u oblasti Harkova, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Tokom proteklog dana bilo je 148 sukoba, prenosi Unian.

Navodi se da su na Harkovskom pravcu ruske snage 13 puta pokušale da probiju ukrajinsku odbrambenu liniju na pravcima Nova Tovolžanka (Rusija) – Volčansk, Šebekino (Rusija) – Volčansk, Gatišče – Volčansk, Murom – Starica, Strelečja – Glubokoje, Piljna - Glubokoje i Glubokoje - Lipci.

Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu, sastaće se sa Zelenskim

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Kijev u nenajavljenu posetu kako bi uverio Ukrajinu da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada.

Stejt department je saopštio da će se Blinken sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima "kako bi razgovarali o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine", prenosi AP.

Moskva: Uništeno 25 "vampira" iznad Belgorodske oblasti

Ruske protivvazdušne snage uništile su 25 raketa iznad regiona Belgoroda, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Rakete je Ukrajina ispalila iz višecevnih lansera, dodaje se u saopštenju.

Kako prenosi Interfaks, reč je o raketama “vampir“,

U granatiranju je povređena jedna žena, a oštećeni su prozori i krovovi zgrada, kao i nekoliko automobila, navodi agencija.

Gradonačelnik: Ruske snage gađale Kijevski okrug u Harkovu

Ruske trupe napale su jutros Kijevski okrug u Harkovu, a posledice napada se utvrđuju, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov, prenosi Interfaks Ukrajina.

”Nameti je bio Kijevski okrug grada, gde ima mnogo višespratnica. Za sada nema povređenih“, naveo je Terehov na Telegramu.

Prethodno je Terehov saopštio da je u gradu doslo do eksplozije-

Ukrajinske snage: Oboreno 18 ruskih dronova

Protivvazdušna odbrana Ukrajine uništila je svih 18 dronova koje je Rusija tokom noći poslala na ukrajinsku teritoriju, saopštile su Vazduhoplovne snage Ukrajine, prenosi Rojters.

Dronovi su oboreni u nekoliko regiona.

Vazduhoplovne snage su saopštile da je Rusija lansirala i jednu “iskander-m“ balističku raketu, ali nije jasno šta se dogodilo sa projektilom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading