Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Američki predsednik Džozef Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi oružje koje su isporučile Sjedinjene Američke Države za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, prenose američki mediji zvaničnike, javlja Bi-Bi-Si.

"Predsednik je nedavno naložio svom timu da osigura da Ukrajina može da upotrebi američko oružje za suzbijanje vatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje napadaju ili se spremaju da napadnu“, citira sajt Politiko jednog neimenovanog američkog zvaničnika. 

I Danska je dozvolila Kijevu da Rusiju gađa lovcima F-16, koje će joj ta zemlja isporučiti.

Ipak, Italija nikada neće slati vojnike u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, ističe italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Novu pomoć u naoružanju Kijevu, vrednu pola milijarde evra, najavljuje nemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je bio u nenajavljenoj poseti Odesi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto upozorava da je dozvola za udar suluda ideja.

"Mislim da je ovo suluda ideja jer će, kao što smo videli do sada, Rusija odgovoriti. Rusiji ne nedostaje municije i opreme, oni će se više puta odazvati“, naglasio je Sijarto.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da će Moskva isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve.

Rusija je, podsetio je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski upozorava da Rusija gomila svoje snage blizu severnog dela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvek dovoljan broj  da bi izvela veliki napad u toj oblasti.

Predsednik Vladimir Putin poručuje da će se i Donjecka i Luganska Narodna Republika kao i Hersonska i Zaporoška oblast razvijati u sastavu Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Kuleba: Hvala Americi što nam je dozvolila udare američkim oružjem po Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je večeras američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu što je Vašington dozvolio Kijevu udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji.

"Pozdravljam odluku SAD kojom se Ukrajini dozvoljava da se bolje brani od ruskih napada. To je potez u pravo vreme, u pravom smeru. Razgovarali smo o najnovijim koracima koji su preduzeti da se Ukrajini isporuče dodatni sistemi 'patriot'. Timovi predsednika Zelenskog i Bajdena rade na svim nivoima da se reši ovo pitanje što pre", istakao je Kuleba na platformi Iks.

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o predstojećem samitu u Švajcarskoj o Ukrajini i samitu NATO u Vašingtonu ovog leta.

"Rusi potisnuli nepriatelja iz većeg dela sela Staromajorsko"

Ruska vojska potisnula je neprijateljske snage iz većeg dela sela Staromajorsko, rekao je za Sputnjik predsednik Komisije Javne komore Rusije za suverenitet Vladimir Rogov.

Nastavljaju se borbe i u selu Urožajno, gde su se ruske trupe učvrstile i korak po korak potiskuju protivnika, precizirao je on.

 

 

HOLANĐANIN PAO NA BOJNOM POLJU Rusi ga likvidirali

Rusko MO: Uništeno uporište OSU (VIDEO)

Posada borbenih aviona Su-34 uništila je uporište Oružanih snaga Ukrajine. Udar je izveden nevođenim vazdušnim bombama OFAB-250 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije i objavilo snimak.

 

Poljska: Bezbednije obučavati ukrajinske trupe u Poljskoj nego u Ukrajini

Poljska smatra da je bezbednije da obučava ukrajinske trupe u Poljskoj, umesto da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

''Poljska je razmotrila zahtev Ukrajine u vezi sa obukom, ali smo došli do zaključka da bi bilo sigurnije i efikasnije obučavati ukrajinske jedinice u Poljskoj i da bi to bio efikasniji način da se pomnogne Ukrajini'', rekao je Sikorski, prenosi Rojters.

Zemlje Evropske unije raspravljale su o tome da li da obučavaju trupe na terenu u Ukrajini, ali tek treba da postignu zajednički stav.

Francuska bi uskoro mogla da pošalje vojne trenere u Ukrajinu uprkos zabrinutosti nekih saveznika i kritikama Rusije, a takvu odluku bi mogla da objavi sledeće nedelje tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Parizu.

Putin pozvao na jačanje borbe protiv terorizma

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao je na operativnom sastanku stalne članove Saveta bezbednosti te države da razgovaraju o jačanju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma. 

"Danas imamo nekoliko važnih pitanja. Jedno od njih je jačanje međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma", rekao je Putin, obraćajući se učesnicima sastanka putem video konferencije.

Zelenski: SAD dozvolile da Ukrajina upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

U intervjuu za Gardijan, Zelenski je rekao da je dvosmislenost Bele kuće koštala života i pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" sa Moskvom.

 

Rusija i Ukrajina razmenile po 75 ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina razmenile su po 75 ratnih zarobljenika, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. ''Kao rezultat pregovaračkog procesa, 75 ruskih vojnih lica, koja su bila suočena sa smrtnom opasnošću u zatočeništvu, vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima, a zauzvrat je prebačeno 75 ratnih zarobljenih Oružanih snaga Ukrajine'', navedeno je u saopštenju, prenosi RIA.

Razmenjeni ruski vojnici biće prebačeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama.

Tajani: Ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini korišćenje oružja na tlu Rusije

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Ukrajina nema dozvolu Italije da koristi oružje koje joj isporuči ta zemlja da cilja mete na teritoriji Ruske Federacije, već ga isključivo može koristiti ''da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje''.

Tajani je rekao da Italija odbacuje rat i da ne može da obezbedi oružje za napad na Rusiju na teritoriji te zemlje, prenosi rimski list Fato kotidijano.

Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju

Nemačka vlada dozvolila je Ukrajini da koristeći oružje koje joj je isporučila Nemačka napada ciljeve na ruskoj teritoriji, izjavio je danas portparol vlade Štefan Hebestrajt.

''Zajedno smo uvereni da Ukrajina ima pravo, garantovano međunarodnim pravom, da se brani od svih napada. Da bi to uradila, ona takođe može da koristi oružje koje joj je isporučeno u tu svrhu u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama, uključujući oružje koje joj mi isporučujemo'', rekao je portparol, a prenosi Špigl .

Posledice današnjeg granatiranja Harkova

 

 

UKRAJINSKI DRONOVI POGODILI SKLADIŠTE NAFTE Lansirano 29 dronova u Rusiju (VIDEO)

Norveška i Finska dale Ukrajini zeleno svetlo da gađa Rusiju

Ukrajina ima pravo da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, to je potpuno normalno tokom sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ejde.

„Smatramo da Ukrajina ima puno pravo da napada Rusiju unutar zemlje, u skladu sa međunarodnim pravom. Ukrajina može da koristi oružje dobijeno od zapadnih zemalja protiv vojnih objekata povezanih sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“, rekao je Ejde za norvešku televiziju „NRK“.

Moskva: Pogođeno naftno skladište u Krasnodaru, ima povređenih

Skladište nafte u Krasnodarskom kraju je zapaljeno, usled ukrajinskog vazdušnog udara na naftna postrojenja, saopštio je gubernator južnog ruskog regiona.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su PVO sistemi uništili pet ukrajinskih raketa i 29 dronova iznad Krasnodarskog kraja.

Ruske snage izvele raketni napad na Kijev

Ruske snage izvele su raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada fragmenata projektila izbio je požar u jednoj zgradi koja nije naseljena.

Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

Rojters: Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog meseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Rojters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

U ruskom napadu na Harkov tri osobe poginule, 16 povređenih

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povređeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading