Ukrajinska policajka puštena iz logora
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Pomerana između centara za pritvor u Donjecku, Jelenovki, Taganrogu, Kamjšinu i Marijupolju, 24-godišnja policajka u nacionalnoj policiji Ukrajine podnela je jezivu fizičku i mentalnu torturu od strane svojih otmičara.

Brutalno su je tukli dve godine, nakon što su je oteli dok se skrivala od ruskih bombi u zidovima čeličane Azovstal u Marijupolju zajedno sa svojom sestrom, koja je na sreću puštena od strane otmičara.

Patila je od niza zdravstvenih problema, uključujući otkazivanje bubrega, probleme sa kičmom i hronični bronhitis. Takođe, kosa joj je počela opadati, a menstruacija prestala.

U avgustu 2022. godine aktivisti za ljudska prava izrazili su uznemirenost zbog njene sudbine u ruskim rukama.

Ruske snage takođe su pokušale da je navedu da pređe na rusku stranu, rekla je njena majka Natalija Čečeljuk, za vesti ZMINA u januaru 2024: 'Pokušavali su da moju ćerku privole na rusku stranu sa slatkim obećanjima o velikoj plati i zastrašivanjem. Ali ona je odbila.'

Tokom svoje dve godine ropstva, samo je jednom smela da razgovara sa svojom porodicom i poslala je samo nekoliko pisama u kojima je opisivala svoje sve lošije zdravlje.

Ali u petak, Mariana je bila jedna od 75 osoba koje su vraćene u Ukrajinu kao deo dogovorene razmene zarobljenika sa Rusijom.

Povratnici su viđeni kako pevaju patriotsku pesmu predvođeni bivšim ratnim zarobljenikom Konstantinom Mirgorodskim dok su se vozili da se sastanu sa svojim porodicama nakon puštanja iz pritvora u Rusiji.

Po dolasku, oni su uzvikivali i navijali dok su se pridruživali svojim voljenima u Ukrajini.

Ukrajinska policajka puštena iz logora

Društvene mreže

 

 

Neki su klečali i ljubili zemlju, dok su mnogi bili umotani u žuto-plave zastave.

Grlili su se, razbijajući se u suze. Mnogi su delovali iscrpljeno.

Ista količina Rusa, 75, takođe je vraćena kući u razmeni posredovanoj od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bila je to prva razmena ratnih zarobljenika od februara, i samo četvrta razmena ove godine i 52. od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Ona je uključivala ukupno 150 ratnih zarobljenika, a Ujedinjeni Arapski Emirati su pomogli u pregovorima oko ove najnovije razmene, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.

Dve strane su se međusobno optuživale za usporavanje razmene.

Ukrajina je ranije pozivala Rusiju da razmeni 'sve za sve' i skupovi koji pozivaju na oslobađanje ratnih zarobljenika održavaju se širom Ukrajine svake nedelje.

Ukrajinski zvaničnik u sedištu koji koordinira razmene, Vitalij Matvijenko, rekao je da je 'Ukrajina uvek spremna'.

Tatjana Moskalkova, ombudsmanka za ljudska prava Rusije, rekla je ranije ovog vikenda da Kijev postavlja 'nove veštačke zahteve', bez navođenja detalja.

I pored razmene, skoro 2.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika i dalje ostaje u ruskim rukama.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao u petak: 'Tokom svega ovog vremena, nismo prestali da radimo ni jednog dana kako bismo sve vratili kući iz ruske zatočeništva.

'Sećamo se svake osobe.

'Činimo sve napore da pronađemo svakoga od naših ljudi. Zahvalan sam timu koji je odgovoran za razmene.'

(Dejli mejl)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading