Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Borbe na istoku Ukrajine, granatiranja u pograničnim ruskim oblastima. Dalje od sukoba, predsednik SAD planira mir prema kojem Moskva nikada ne sme da okupira Ukrajinu, što ne znači i članstvo Kijeva u NATO-u.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov veruje da su francuski vojni instruktori već na frontu, zbog čega su "legitimna meta".

Sa druge strane, legitimna tema predstojećeg G7 samita biće i dodeljivanje ruskih sredstava Ukrajincima.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

ŠPIJUNSKA IGRA NA BLISKOM ISTOKU: Ukrajinski specijalci proganjaju Ruse širom sveta! (VIDEO)

Ruski napadi katastrofalno uticali na energetsku infrastrukturu Ukrajine!

Ruski vazdušni udari ozbiljno su oštetili energetsku infrastrukturu Ukrajine, dovođenjem u pitanje buduće snabdevanje strujom zbog uništenja ili preuzimanja više od polovine kapaciteta za proizvodnju električne energije, prenosi Fajnenšel tajms.

PORAZ UKRAJINE JE PITANJE VREMENA Američki profesor otkrio zašto je Zapad u očaju

Bajden stigao u Francusku, razgovori s Makronom i Zelenskim

Američki predsednik Džozef Bajden u pratnji supruge Džil stigao je u Pariz. Na aerodromu Orli dočekao ga je premijer Francuske Gabrijel Atal, prenosi Rojters.

To je Bajdenova prva predsednička poseta Francuskoj, a ujedno i najduža inostrana poseta koju je imao tokom svog mandata, navodi Jelisejska palata.

Bajden će se vratiti u Vašington u nedelju, što znači da će ostati u Francuskoj pet dana.

Šef Bele kuće će u četvrtak učestvovati na proslavi povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji (Dan de).

Na marginama ceremonije održaće se sastanak Bajdena i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. 

Bela kuća je najavila i sastanak Bajdena sa Zelenskim i tokom samita G7 u Italiji kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Sirski posetio liniju fronta: Situacija teška

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski obišao je područje aktivnih borbi na harkovskom i kupjanskom pravcu fronta.

Navodi da ruske trupe nastavljaju da sprovode ofanzivne operacije, koncentrišući svoje glavne napore na Kurahov, Pokrovsk, Kupjan i Harkov.

Sirski ističe da ruske trupe izvode aktivne jurišne operacije u Vovčansku i na prilazima u Časovom Jaru sa ciljem zauzimanja ovih gradova.

Prema rečima Sirskog, situacija ostaje teška zbog visokog intenziteta neprijateljstava.

Vrši se široke upotreba oklopnih vozila od strane ruske vojske, kao i upotrebe značajnog broja vođenih vazdušnih bombi, kaže Sirski.

Ukrajinske snage jačaju prvu liniju odbrane u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Oružane snage Ukrajine jačaju prvu liniju odbrane, saopštio je Generalštab oružanih snaga.

"U protekla 24 sata došlo je do 110 vojnih sukoba", navodi Generalštab.

Na harkovskom pravcu od početka dana traje bitka u oblasti Volčanska. Situacija je pod kontrolom. Ukrajinski branioci nastavljaju mere za jačanje prve linije odbrane, precizira se u saopštenju.

RUSI JAVLJAJU O STRAŠNOM UDARU: Skladište oružja "Legije stranaca" u Ukrajini odletelo u vazduh 

Amerika spremna da pozajmi Ukrajini 50 mlrd dolara ako EU produži sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države spremne su da obezbede Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara, otplaćen od profita zamrznute imovine Ruske Federacije, pod uslovom da Evropska unija produži sankcije protiv Rusije na neodređeno vreme, navodi Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument EU.

Ukrajina

Printscreen

 

 

Plaćaju i po 20.000 dolara za napuštanje zemlje

Vojni obveznici u Ukrajini posle stupanja na snagu pooštrenog zakona o mobilizaciji plaćaju i po 20.000 dolara kako bi napustili zemlju, rekao je načelnik Odseka strateških istraživanja pri ukrajinskoj policiji Andrej Rubelj.

Rusi napreduju

 

 

Razaranje: 340 i 585, ali i jedan – ali vredan

Grupa "Centar" uništila 340 ciljeva ukrajinske vojske, između ostalog komandni punkt, a likvidirano je do 585 ukrajinskih vojnika, tri borbena vozila pešadije, uključujući američki "bredli", rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk

Bajden će se sastati sa Zelenskim u Francuskoj

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u utorak i da SAD ne planiraju da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, prenosi Rojters.

U jednom danu oružane snage Ukrajine ispalile stotinu granata u Belgorodsku oblast

U protekla 24 sata, ukrajinska vojska je ispalila oko 100 granata na teritoriju Belgorodske oblasti usled čega je jedan čovek poginuo, a jedan je povređen, izjavio je danas na Telegram kanalu guverner tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, 3. juna su ispaljene 93 granate u osam okruga regiona, sedam eksplozivnih naprava bačeno je sa dronova, a zabeleženi su i napadi sa 34 drona, prenosi Ria novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading