kijev
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Pre ratnih sukoba, Ukrajina je bila poznata po visokim kapacitetima proizvodnje električne energije, ali su ruski napadi doveli do dramatičnog pada tih kapaciteta. EU je izrazila zabrinutost zbog gubitka 9,2 gigavata proizvodnih kapaciteta od marta meseca.

Napadi su se koncentrisali na termo i hidroelektrane, što predstavlja izazove u popravci ili zameni oštećenih objekata. Nedavni napadi su doveli do značajnih oštećenja, uključujući potpuni gubitak kapaciteta jedne od najvećih termoelektrana u Ukrajini.

Još jedan ruski napad 1. juna naneo je značajnu štetu energetskim objektima u pet regiona, rekao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Dve termoelektrane su oštećene u napadu, preneo je AFP operater DTEK (najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini). Nije precizirao gde se nalaze.

- Bila je to još jedna izuzetno teška noć za ukrajinski energetski sektor. Neprijatelj je pogodio dve naše termoelektrane. Oprema je ozbiljno oštećena - navodi se u saopštenju kompanije Telegram.

Ruski napadi naneli su štetu i drugim energetskim objektima širom zemlje, što izaziva zabrinutost za zimsku energetsku sigurnost. Ukrajinske vlasti sada pokušavaju da reše hitne energetske potrebe zemlje, ali je situacija izuzetno ozbiljna.

Oleksandar Litvinjenko, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za FT da je cilj Rusije da učini život Ukrajince nesposobnim za život. On je izneo planove za uspostavljanje decentralizovanog energetskog sistema koji se oslanja na otpornije mini-elektrane kako bi se ublažila ranjivost na ruske napade.

Ukrajina se suočava sa mogućim masovnim nestankom struje tokom zime ako se ne preduzmu hitne mere za popravku oštećene infrastrukture i povećanje proizvodnje energije iz drugih izvora. Očekuje se da će se povećati uvoz električne energije iz EU, ali će to samo delimično rešiti probleme.

Ukrajinske vlasti su povećale cene energije kako bi finansirale rekonstrukciju, ali je neophodno obezbediti i strana ulaganja za dugoročno rešenje problema.

(Novosti)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading