himars
Foto: EPA/EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Oružje je korišćeno u skladu sa nedavno odobrenim smernicama predsednika Džozefa Bajdena koje dozvoljavaju upotrebu američkog naoružanja za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, prenosi AP.

Zapadni zvaničnik nije bio ovlašćen da javno komentariše ovu osetljivu temu i govorio je pod uslovom anonimnosti, a republikanski senator Majk Raundz iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je ukrajinske udare američkim oružjem, ali nije želeo da otkrije kako je došao do te informacije.

Bajdenova direktiva dozvoljava upotrebu američkog oružja za udare na ruske snage koje napadaju ili se pripremaju za napade, ali ona ne menja američku politiku koja upućuje Ukrajinu da ne koristi američke ATACMS rakete srednjeg dometa ili druge projektile za udare unutar ruske teritorije, tvrde američki zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici su intenzivirali apele SAD da dozvole ukrajinskim snagama da se brane od napada koji se pokreću sa teritorije Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading