Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ruske snage napadaju ukrajinsku vojsku na gotovo čitavoj liniji fronta, koncentrišući napore na Kupjanskom i Pokrovskom pravcu, saopštava ukrajinski Generalštab.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da zapadni saveznici moraju da obezbede Kijevu stalnu vojnu podršku.

Kremlj upozorava da će se zemlje koje snabdevaju Kijev oružjem dugog dometa suočiti sa "posledicama".

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ruski MUP izdao poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je izdalo poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

"Julija Vladimirovna Timošenko, rođena 27. novembra 1960. godine, traži se prema članu Krivičnog zakona", naveo je ruski MUP, ne navodeći za koje je krivično delo Timošenko optužena, preneo je Sputnjik.

Timošenko je bila na funkciji premijera Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, kada je njena vlada raspuštena, a ponovo je preuzela tu funkciju u decembru 2007. godine.         

Početkom 2010. godine kandidovala se za predsednika Ukrajine. 

Ostin: Postoje dobre šanse da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da nova politika Vašingtona koja dozvoljava ukrajinskoj vojsci da izvodi ograničene napade unutar Rusije američkom municijom biti "veoma, veoma korisna Ukrajincima u budućnosti".

Ostin je razgovarao sa novinarom Si-En-En Volfom Blicerom, gde se pridružio drugim svetskim liderima povodom osamdesete godišnjice Dana D, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanskog premijera Rišija Sunaka i kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Ostinovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je Bajden dao Ukrajini dozvolu da napadne američkom municijom unutar ruske teritorije, iako je te napade ograničio na mete blizu granice Harkova, gde su ruske snage koncentrisale svoje napore.

Upitan o slabljenju podrške u SAD, Ostin je rekao da veruje da postoji "snažna podrška Ukrajini" među obe političke stranke, uprkos višemesečnom odlaganju slanja poslednjeg paketa pomoći u Kongresu.

Naglasio je da smatra da se ruski predsednik Vladimir Putin verovatno neće zaustaviti na Ukrajini, već da će se konflikt proširiti''.

''Ukrajina je važna, ne samo za potrebe Ukrajine, ne samo za Evropu – važna je za nas i za ceo svet. Moramo da se uverimo da Putin nema mogućnost da zgazi Ukrajinu jer, kao što je predsednik (Bajden) rekao, postoje dobre šanse, gotovo izvesne, da se Putin tu neće zaustaviti. Nastaviće da napreduje u drugim aktima agresije", rekao je Ostin.

UKRAJINCI SE KAMUFLIRALI, RUSI IH OTKRILI (VIDEO)

- Avion Su-34 eliminiše kamuflirana vozila OSU i ljudstvo iz oblasti odgovornosti Vostok grupe. Udare su nanosile visokoeksplozivne vazdušne bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

 

 

POGLEDAJTE TRENUTAK EKSPLOZIJE RUSKE VOJNE BAZE: Ukrajina koristila rakete proizvedene u SAD (VIDEO)

Izveštaj MO: Francuska od 1. januara isporučila Ukrajini opremu vrednu 420 miliona evra

Francuska je za prva četiri meseca 2024. Ukrajini isporučila vojnu opremu u vrednosti od ukupno 420 miliona evra, a Pariz je odvojeno isplatio 900 miliona evra Evropskom fondu za mir, navodi se u ažuriranom izveštaju francuskog Ministarstva odbrane o vojnoj pomoći Ukrajini.

U prvim mesecima godine, Francuska je Ukrajini isporučila isporučila obroke (više od 100.000 jedinica), uređaje za noćno osmatranje (1.526 jedinica), 15 protivtenkovskih sistema, 34 oklopna i medicinska vozila, 19 čamaca Zodiac Futura, 60 izviđačkih bespilotnih letelica, kao i malokalibarsko oružje, gorivo i municiju, dodaje se u izveštaju.

Istaknuto je da je Francuska isporučila bombe vazduh-zemlja, uključujući 63 bombe modela Mk81 i neodređeni broj AASM bombi.

Ovi finansijski napori praćeni su akcijama u oblasti obuke kadrova, a od početka godine u armijama Poljske i Francuske već obučeno skoro 2.000 ukrajinskih vojnika.

''U isto vreme, Francuska doprinosi bezbednosti istočnog krila Evrope preko kopnenog razmeštanja u Rumuniji i Estoniji, privremenog vazdušnog razmeštanja u Litvaniji, kao i stalnim pomorskim prisustvom na Baltiku i Mediteranu“, navodi francusko Ministarstvo odbrane.

Francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak je najavio pošiljku francuskih borbenih aviona Miraž-2000 u Ukrajinu i obuku dodatnih ukrajinskih vojnika u okviru podrške Kijevu.

BOLAN UDARAC ZA ZELENSKOG Još dve države okrenule leđa

"Ovo će biti korisno"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je za Si-En-En (CNN) da nova politika Vašingtona koja dozvoljava ukrajinskoj vojsci da izvodi ograničene udare unutar Rusije američkom municijom biti ''veoma, veoma korisna Ukrajincima u budućnosti“.

Ostin je razgovarao sa novinarom Si-En-En Volfom Blicerom, gde se pridružio drugim svetskim liderima povodom osamdesete godišnjice Dana D, uključujući predsednika Džoa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanskog premijera Rišija Sunaka i kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Ostinovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je Bajden dao Ukrajini dozvolu da napadne američkom municijom unutar ruske teritorije, iako je te napade ograničio na mete blizu granice Harkova, gde su ruske snage koncentrisale svoje napore.

Upitan o slabljenju podrške u SAD, Ostin je rekao da veruje da postoji ''snažna podrška Ukrajini“ među obe političke stranke, uprkos višemesečnom odlaganju slanja poslednjeg paketa pomoći u Kongresu.

Tri osobe poginule u rušenju kuće u Lugansku nakon raketiranja

Tri osobe su poginule kada se u Lugansku srušila kuća nakon napada oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Sedmoro je spaseno iz ruševina, a Vatrogasno-spasilačke jedinice nastavljaju pretragu terena.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini

 

 

UKRAJINA KRENULA U KONTRANAPAD! Borbe kod ključnog grada (FOTO)

Oružane snage Ukrajine povratile su tokom kontranapada veći deo sela Kalinovka severno od Časiv Jara u Donjeckoj oblasti

Bajden se izvinio Ukrajini

 

 

Rusija: Ukrajina koristila američke rakete za gađanje civilnih meta u Lugansku

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je danas ukrajinsku vojsku da je u napadu na Lugansk koristila pet projektila ATACMS koje su Kijevu isporučile SAD.

U napadu su poginule tri osobe, a povređeno oko 20 ljudi. Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su četiri projektila, ali je jedna raketa pogodila dve stambene zgrade, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da gađa "legitimne vojne mete" u Rusiji

Ukrajina ima pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, da napada "legitimne vojne mete" u Rusiji kako bi se odbranila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ukrajina ima pravo da se brani", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u vojnoj bazi u blizini Stokholma, prenosi Rojters. Dodao je da pravo na samoodbranu uključuje, kako je naveo, "pravo na gađanje legitimnih, vojnih meta na teritoriji strane agresora, u ovom slučaju Rusije".

Ruski napadi na zapadne oblasti Ukrajine, požar u industrijskom objektu kod Kijeva

Ruske snage izvele su prethodne noći opsežan napad na Ukrajinu, uglavnom na zapadne oblasti, dronovima kamikazama i raketama, a usled napada je izbio požar na industrijskom objektu u Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Ruske snage lansirale su ukupno 53 jurišne bespilotne letelice tipa Šahed-131/136, od kojih je 48 oboreno, naveo je na Telegram kanalu komandant Vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

Kijev: Raketama i dronovima napadnuta Kijevska oblast

U Ukrajini se nastavlja rat.  Noćas je raketama i dronom napadnuta Kijevsku oblast, rekao je Ruslan Kravčenko, načelnik Kijevske oblasne vojne uprave, prenosi Ukrinform.

Nije bilo povređenih, ali je izbio požar na jednom od industrijskih objekata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading