Ukrajina gađala Rusiju
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram


Ukrajinske snage su izvele napad na rusku vojnu bazu u Putinom okupiranom Luhansku koristeći američke ATACMS rakete, uzrokujući paniku i smrtne posledice. Snimci napada pokazuju kako su rakete probile stambene zgrade, izazivajući paniku i uništavajući grad. Delovi raketa su izazvali požar, a ruske vlasti tvrde da je 22 osobe, uključujući osmogodišnje dete, povređeno u napadu. Međutim, ukrajinske snage insistiraju da su njihovi ciljevi vojni, dok ruski mediji izveštavaju o kolapsu zgrada i potencijalnim žrtvama koji se vode kao nestali.

 

 


Ukrajina koristi napredno oružje iz zapadnih zemalja

Predsednik Luhanska, Leonid Pašenik, izjavio je da su napadi postali učestaliji nakon što je Ukrajina dobila napredno oružje iz zapadnih zemalja, omogućavajući im da izvedu udare sa veće udaljenosti i veće preciznosti. Ukrajina je prvi put koristila rakete ATACMS ranije ove godine u napadima na vojnu bazu u Krimu i ruske snage u okupiranoj Ukrajini. Ove rakete su opremljene bojevom glavom od 500 funti i mogu pogoditi ciljeve udaljene 300km za samo pet minuta, što je gotovo duplo veći domet u odnosu na prethodnu verziju ovog oružja. Pored toga, SAD su takođe snabdele Ukrajinu HIMARS raketama, koje su korišćene za uništavanje ruskih S300 lansera.

 

 

 

 


Rusija preti da će odgovoriti dugometalnim raketama

Kao odgovor na podršku Zapada Ukrajini, ruski predsednik Putin je zapretio slanjem dugometalnih raketa svojim saveznicima širom Evrope kako bi zaplašio NATO saveznike. Ova eskalacija sukoba postavlja pitanje moguće konfrontacije između Rusije i Zapada, sa ruskim oružjem usmerenim direktno ka zapadnim silama.

Zelenski optužuje Putina za "genocid" i moli za jedinstvo Zapada

Ukrajinski predsednik Zelenski je optužio Vladimira Putina za "genocid" i apelovao na jedinstvo Zapada u borbi protiv njega. On je istakao da je Putin izabrao put potpunog rata umesto dijaloga, te da je neophodno jedinstvo sveta kako bi se to prevazišlo.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading