Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Meksiko i Nikaragva neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini, koja će biti održana od 15. do 16. juna u Švajcarskoj, piše list Izvestija .

Meksiko: Očekujemo pregovore u kojima učestvuju obe strane

- Meksiko je dobio poziv da učestvuje na samitu o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini, koji će se održati sledeće nedelje u Švajcarskoj. Meksiko neće prisustvovati ovom događaju. Naša zemlja se zalaže za mir, tako da očekujemo da će biti prilika da se uskoro održe pregovori u kojima će učestvovati obe strane u sukobu -  saopštila je meksička ambasada u Rusiji.

Nikaragva: To je politička farsa!

Nikaragva je konferenciju u Švajcarskoj o Ukrajini nazvala „političkom farsom“ i takođe je odbila da učestvuje.

„Nikaragva nikada nije učestvovala i neće učestvovati u ovoj političkoj farsi, koja nema za cilj pronalaženje puta ka miru, već samo da postavi još jedan ultimatum Rusiji“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove latinoameričke zemlje.

Švajcarska će biti domaćin konferencije o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna . Na sastanak su pozvani predstavnici oko 160 država. Istovremeno, Rusija nije pozvana na događaj .

"Ultimatum za Rusiju"

Porparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharovam napomenula je da Moskva neće i ne namerava da učestvuje na „sledećem sastanku po formuli (prrdsednika Ukrajine) Volodimira Zelenskog . 

Ambasador rusije u Švajcarskoj Sergej Garmonin objasnio je da Rusija odbija da prisustvuje događaju, jer je svrha ovog sastanka da se zemlji postavi ultimatum.

Istovremeno su i predstavnici drugih država odbili da učestvuju na konferenciji. Konkretno, govorimo o predsednicima Brazila i Južne Afrike . Prošle nedelje, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je dnevni red događaja u suprotnosti sa zahtevima zemlje, što otežava učešće Pekinga. Kako prenosi Blumberg, američki predsednik Džozef Bajden takođe neće moći da prisustvuje sastanku zbog zauzetosti.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je da samit u Švajcarskoj očigledno nema za cilj. Prema njegovim rečima, bez učešća Moskve nemoguće je govoriti o ozbiljnim očekivanjima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavica

07.06.2024 19:35

Ovaj Zelenski nije normalan.Čovek pobi sav svoj narod.Dobio si podršku Evrope i SAD.Šta ćeš sad kad izgubiše.Čoveče ceo svet zna da gubiš odakle ti i dalje da ubijaš ljude.