mapa ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Japanska vlada će sklopiti desetogodišnji sporazum sa Ukrajinom o podršci u brojnim oblastima, uključujući pružanje „nesmrtonosne“ odbrambene pomoći, javila je japanska televizija NHK .

Kako prenosi kanal, japanski premijer Fumio Kišida sastaće se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na samitu G7 u Italiji , gde strane planiraju da potpišu ovaj sporazum.

Kao deo sporazuma, Japan namerava da pruži bezbednosnu pomoć Ukrajini, uključujući obezbeđivanje „nesmrtonosne“ opreme i materijala, kao i obaveštajne podatke. Tokio će takođe pomoći u lečenju ukrajinskih vojnika.

U oblasti rekonstrukcije infrastrukture, kako se navodi, Japan je posvećen pružanju pomoći u uklanjanju mina, poboljšanju humanitarne situacije žena i dece i razvoju ukrajinskog poljoprivrednog sektora.

Samit G7 u Italiji održaće se 13-15 juna, a švajcarska konferencija 15-16 juna. Kako je izvestila italijanska premijerka Đorđa Meloni , Zelenski će učestvovati na samitu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dejan

10.06.2024 13:59

Japan je pametan, ne salju naoružanje da im se ne bi ponovila Hirošima dok nemci kao terijeri kidišu i guraju zemlju u propast sa koalicioni partnerima...