Genadij Macegora upucan
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Ukrajinska obaveštajna služba iznela je tvrdnje da je gradonačelnik Kupjanska, Genadij Macegora, koji je prešao na rusku stranu nakon pokretanja napada na Ukrajinu 2022. godine, upucan u petak u ruskom gradu Stari Oskol. Prema navodima Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, Macegora se nalazi u kritičnom stanju i bori se za život.


U saopštenju GUR-a, navodi se da moskovski lekari već drugi dan zaredom pokušavaju da spasu Macegoru, ali da je njegovo stanje i dalje kritično. Takođe, ističe se da "dolazak na koncert Kobzonova" predstavlja frazu koja označava smrt neke osobe.

- Stanje izdajnika ukrajinskog naroda je kritično. Moskovski lekari već drugi dan zaredom pokušavaju da ga spreče Macegoru da dođe na koncert Kobzonova - saopštila je GUR.

- Moskovski gospodari su mu dali pojačano obezbeđenje, međutim, to ga nije spasilo - navodi GUR.


Nakon pokretanja napada na Ukrajinu 2022. godine, Genadij Macegora dobrovoljno je prešao na rusku stranu i potpisao protokol o prenosu vlasti u Harkovskoj oblasti. Ovo je izazvalo reakciju regionalnog tužilaštva, koje je pokrenulo istragu protiv Macegore zbog zadiranja u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine od strane osobe koja je predstavnik vlasti i izdaje.

Regionalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Macegore zbog pokušaja zadiranja u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine, imajući u vidu njegovu ulogu kao predstavnika vlasti koji je prešao na rusku stranu. Nakon oslobođenja Kupjanska, Macegora je pobegao u Belgorodsku oblast gde je, prema navodima GUR-a, dobio pojačano obezbeđenje od strane "moskovskih gospodara".

Prema informacijama Telegram kanala MASH, Macegora je upucan u blizini svoje kuće u Starom Oskolu i sa teškim povredama prebačen specijalnim avionom u Moskvu. Poslednjih meseci, Macegora je radio kao direktor kompleksa fizičke kulture i zdravlja u Starom Oskolu.

Ukrajinska specijalna služba, u okviru svojih akcija, prošlog novembra likvidirala je Aleksandra Slisarenka iz administracije Harkovske oblasti, koju je imenovala Rusija, dok je jedan zvaničnik administracije u Berdjansku, koji je sarađivao sa Rusima, dignut u vazduh u maju.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading