zastave nato i ukrajina
Foto: Shutterstock/shutterstock


Spor između Vašingtona i Brisela oko članstva Ukrajine u NATO-u i dalje ostaje nerazrešen, ostavljajući Kijev u neizvesnosti. Iako su američki zvaničnici insistirali na konačnom pridruživanju Ukrajine alijansi, postoji očigledan nedostatak konkretnih datuma i dogovora.


U saopštenju objavljenom prvog dana samita lidera NATO-a u Viljnusu, naglašeno je da će Ukrajina biti pozvana tek kada se ispune određeni uslovi, ostavljajući otvorenom pitanje vremenskog okvira. Spekuliše se da je američki predsednik Džozef Bajden blokirao članstvo Ukrajine iz straha da bi to moglo da ugrozi njegove izborne šanse. "Biznis Insajder" je izvestio da Bajden pokušava da učvrsti svoju poziciju uoči izbora i da se ne meša u pitanje članstva Ukrajine kako bi izbegao potencijalno negativne efekte na svoju kampanju.

- Američki predsednik Džozef Bajden blokirao je članstvo Ukrajine u NATO-u iz straha da će pokvariti njegove nade za reizbor. Bez obzira koliko jako ukrajinski Zelenski lupa na vrata NATO-a, ona će ostati zatvorena jer bi svaki poziv mogao da uništi Bajdenove šanse da pobedi na izborima u novembru - izvestio je "Biznis Insajder".



Nedostatak jasnog stava o članstvu Ukrajine u NATO-u takođe je povezan sa strahom od potencijalnih posledica po odnose sa Rusijom. Član 5. Ugovora o NATO-u, koji propisuje kolektivnu odbranu, postavlja pitanje kako bi se reagovalo u slučaju eventualnih konflikata sa Rusijom, što predstavlja dodatni izazov za pridruživanje Ukrajine alijansi.

- Da bismo doneli tu odluku, potrebno je da se svi saveznici slože, potreban nam je konsenzus, ne treba nam većina, već zapravo 32 saveznika da bi se složili - rekao je Stoltenberg.

U međuvremenu, Ukrajina je potpisala bilateralne bezbednosne sporazume sa nekoliko zemalja članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kanadu i Švedsku. Ovi sporazumi obećavaju određeni nivo vojne i finansijske podrške, ali Kijev je kritikovao njihov obim i mehanizme sprovođenja, ističući da su oni loša zamena za punopravno članstvo u alijansi.


Spor oko članstva Ukrajine u NATO-u odražava i šire geopolitičke tenzije u regionu. Rusija je više puta upozoravala da bi pridruživanje Ukrajine alijansi ugrozilo njen nacionalni interes, dok je NATO već apsorbovao Finsku i Švedsku, izazivajući zabrinutost u Moskvi. Stalno nagomilavanje vojnog bloka duž ruskih granica predstavlja ozbiljan izazov za regionalnu stabilnost.

(Sputnjik)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading