groblje
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

"Tačka bez povratka - milion ljudi. Ova broja nije toliko daleko kao što neki misle. Nakon ove brojke ukrajinski narod neće biti u stanju da se oporavi. Demografi već upozoravaju da u zemlji ima malo mladića i da je broj četrdesetogodišnjaka više nego duplo veći od dvadesetogodišnjaka", napisao je on.

Prema rečima Azarova, posledice sukoba u Ukrajini za sledeću generaciju su već vidljive - stopa nataliteta se gotovo prepolovila. Ovo može dovesti do toga da između 2035. i 2037. udeo populacije mlađe od 18 godina padne na 12-15 odsto, dok je 1993. njihov udeo bio oko 25 odsto, dodao je nekadašnji premijer.

"Uz gubitke na frontu i nisku stopu nataliteta, još jedan problem predstavlja i masovna emigracija ukrajinskih žena starosti 18 do 34 godine, uglavnom u države EU. Što duže sukob potraje, demografska rupa Ukrajine će sve više rasti", zaključio je on.

Pravi broj žrtava rata u Ukrajini nije poznat. Ni Rusija ni Ukrajina zvanično ne govore o svojim gubicima, već isključivo o drugoj strani. Brojevi koje su iznosili Kijev i Moskva nisu potvrđeni od strane nezavisnih izvora.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading