Napad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dve nedelje nakon dobijanja dozvole za napade na mete unutar Rusije blizu Harkova, gradonačelnik Ukrajine Igor Terekhov izvestio je o mirnijoj situaciji. Govoreći na konferenciji u Nemačkoj zajedno sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, gradonačelnik je imao za cilj da podstakne evropske zemlje da ulože u Ukrajinu. Aktivnosti kontranapada u regionu Harkova potvrdio je Zelenski, koji je takođe odbacio izveštaje o okupiranim naseljima u regionu Sumy, ističući odsustvo ruske prisutnosti u tom području.

Ruske optužbe i ukrajinski odgovor


Tvrdnje Rusije o zauzimanju dva ukrajinska naselja, Timkivka u regionu Harkova i Miasozharivka u regionu Lugansk, ostale su neadresovane od strane Ukrajine. Nadalje, ukrajinski zvaničnici su izvestili o pet smrtnih slučajeva usled ruskih granatiranja, pri čemu su četiri nastupila u regionu Harkov. Terekhov je spomenuo prekid granatiranja, pripisujući ga uspešnom gađanju opreme korištene za bombardovanje. On je primetio da je prošla nedelja bila relativno mirna u poređenju sa majem, sve do nedelje.

Govor Zelenskog u Bundestagu


U istorijskom trenutku, predsednik Zelenski je održao svoj prvi govor u Bundestagu, pozivajući se na reparacije od Rusije za nastalu štetu i ističući odlučnost Ukrajine da okonča rat na svojim uslovima u korist cele Evrope. On je naglasio borbu protiv pokušaja Rusije da podeli Ukrajinu i napore da se spreči "zid" unutar zemlje, povlačeći paralelu sa Berlinskim zidom. Govor je dobio aplauze, ali su ga bojkotovali ekstremno desna AfD i ekstremno leva BSW, koje su se protivile snabdevanju oružjem Ukrajine.

Nemačka podrška Ukrajini


Kancelar Olaf Scholz je saopštio odluku Nemačke da pruži dodatnu podršku protivvazdušnom odbranom, uključujući sisteme Patriot i rakete, kako bi pomogao Ukrajini. Ovo dolazi nakon prethodnih ograničenja u isporukama oružja područjima u Ukrajini pod ruskom kontrolom zbog zabrinutosti zbog eskalacije sukoba.

(Jutarnji)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading