Uništena termoelektrana kod Karijeva
Foto: Alo/Printscreen

Bajden u Italiji potpisuje novi bezbednosni sporazum s Kijevom

  Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbednosni sporazum sa Ukrajinom kako bi obećao američku dugoročnu podršku toj zemlji, tokom sastanka sa liderima G7 u Italiji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je danas otputovao u Italiju u cilju povećavanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali i na Kinu zbog njene podrške Moskvi i industrijskih kapaciteta te zemlje, piše Rojters.

Granatiran Donjeck

U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.

Moskva: Uništeni ukrajinski S-300 u Poltavskoj oblasti

 

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Poltave, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

Prema informacijama iz vojske, potvrđeno je uništenje dva lansera, dve radarske stanice i borbene kontrolne kabine.

"PREGOVORI SA UKRAJINOM SU ZAVRŠENI, POTPISUJEMO 13. JUNA" Vašington poslao poruku Kijevu

Kijev i Vašington potpisaće bezbednosni sporazum 13. juna, rekao je američki pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tokom brifinga u predsedničkom avionu na putu za Italiju, a prenosi Bela kuća

Kijev: Poginulo šest osoba u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Krivi Rog je poginulo šest ljudi, a povređeno je 11, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

"Svakog dana i svakog sata ruski teror dokazuje da Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, treba da ojača protivvazdušnu odbranu", rekao je ukrajinski predsednik na Telegramu.

Orban: Mađarska neće blokirati odluke NATO koje se tiču Ukrajine

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, da Budimpešta neće blokirati odluke Alijanse o pružanju podrške Ukrajini.

Stoltenberg, koji se nalazi u poseti Budimpešti, istakao da se mađarski fondovi i kadrovi neće koristiti za podršku Ukrajini.

Masovni ruski vazdušni udar na ukrajinski vojni aerodrom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske trupe izvele masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su jutros grupni udar visokopreciznim vazdušnim i zemaljskim naoružanjem dugog dometa, kao i bespilotnim letelicama na ukrajinski vojni aerodrom i njegovu infrastrukturu", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

.

 

Kijev: Pogođena tri ruska raketna sistema na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu.

Udari su bili usmereni na sistem S-300 i dva naprednija sistema S-400 u blizini Belbeka i Sevastopolja, saopštio je ukrajinski generalštab.

 

 

Žestoke borde u Vovčansku

Najteže borbe vode se na harkovskom frontu, oko grada Vovčansk, i sela Lipci. Na mrežama je objavljen i snimak uništenog nemačkog vozila MAN HX 81 koji su koristili Ukrajinci.

 

 

Poljska podigla borbene avione zbog ruskih udara na Ukrajinu

Oružane snage Poljske podigle su avione kao odgovor na pojačanu aktivnost ruske avijacije i pretnju raketnim i vazdušnim udarima na teritoriju zapadne Ukrajine, navodi Operativna komanda Oružanih snaga Poljske nadruštvenoj mreži Iks, prenosi Ukrinform.

 

Civil poginuo u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedan civil je poginuo, a tri osobe su ranjene u ukrajinskom granatiranju u gradu Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner te oblasti na granici s Ukrajinom.

"Muškarac je preminuo od zadobijenih rana na licu mesta pre dolaska hitne pomoći", rekao je Vjačeslav Gladkov u objavi na Telegramu dodajući da su dve ranjene osobe prebačene u lokalne bolnice.

Prema njegovim rečima, u granatiranju višecevnim raketnim sistemima oštećeno je i šest stambenih kuća i 11 stambenih zgrada.

Raketni napad na Kijev

Rusija je rano jutros napala Kijev krstarećim i balističkim projektilima i dronovima, prenosi Ukrinform.

 

 

"Neprijatelj je ispalio krstareće rakete Ks-101/Ks-555/Ks-55 sa strateških bombardera Tu-95MS. Rakete su se približile Kijevu sa juga u nekoliko talasa iz  južnog pravca", saopštila je ukrajinska vojska. 

Prema preliminarnim podacima, u tim napadima nije bilo povređenih i nije pričinjena šteta, navodi vojska.

 

 

Upozorenje o vazdušnom napadu u Kijevu trajalo je skoro 2 sata.

Ukrajinska PVO je oborila sve vazdušne ciljeve.

Zelenski: Dajte nam svo oružje

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je u Berlinu da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a da je opasnost veća nego što neki misle. Ako se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, uzvratićemo, poručila je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u Berlinu da je došlo vreme da se Ukrajini dâ svo oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Na posebnoj plenarnoj sednici nemačkog Bundestaga, Zelenski je naglasio da svu rusku imovinu treba iskoristiti bez kompromisa za obnovu Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima isporučiti treći sistem "patriot", kao i sistem "iris-T" SLM, "gepard", projektile i artiljerijsku municiju.

Ministar odbrane Boris Pistorijus dodao je i da će Nemačka sa saveznicima Kijevu dati i 100 raketa za sisteme "patriot".

Mnoge države su obećale Ukrajini pomoć. Sjedinjene Američke Države obezbeđuju 824 miliona dolara za podršku energetskoj infrastrukturi, a Italija 140 miliona evra za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda EU već ovog meseca. Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

Sergej Lavrov poručuje da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da "igraju na nuklearnu kartu". Kaže da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu.

Međutim, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski upozorava da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a opasnost je veća nego što neki misle.

Dok se u Berlinu obećavala pomoć Ukrajini, Rusija je na frontu zauzela sela Mijasožarivku u Luganskoj i Timkivku u Harkovskoj oblasti.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da će, ukoliko se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, Rusija uzvratiti.

"Upozoriću još jednom zapadnjake: ako dodirnete naše novinare, drugi voditelji će otići kući“, rekla je Zaharova, komentarišući oduzimanje akreditacije austrijskom novinaru koji je radio u Moskvi.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading