Napad u Rostovu  na Donu
Foto: Privatna arhiva/Rusko ministarstvo

Više ukrajinskih dronova napalo je naftna skladišta u ruskoj Rostovskoj oblasti, saopštili su ruski zvaničnici.

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Ukrajinski generalštab: Pet istovremenih napada ruskih snaga na pravcu Torecka u Donjeckoj oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su se tokom dana vodila 86 borbena okršaja, navodeći da se posle dužeg vremena ruska armija aktivirala na pravcu Torecka u Donjeckoj oblasti i otpočela pet napada odjednom.

Kako prenosi Ukrinform, u saopštenju se dodaje da ukrajinski vojnici odbijaju napade. "Obaveštajci, artiljerija, avijacija, bespilotni sistemi su u upotrebi“, naglasio je ukrajinski Generalštab, prenosi RTS.

MAĐARSKA ODGOVORILA "Ne šaljemo oružje"

 

Rusija raspisala poternice za dvojicom bivših ukrajinskih zvaničnika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternice za bivšim zamenikom ministra odbrane Ukrajine Petrom Mehedom i bivšim zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Bokijem koji su u odsustvu optuženi za ratne zločine u Donbasu u Ukrajini. 
U bazi podataka ruskog MUP-a navodi se da su poternice raspisane za Mehedom i Bokijem na osnovu Krivičnog zakonika, ali se ne navode za koja su dela tačno optuženi, preneo je Tas.

Ruski istražitelji podigli su u maju optužnicu protiv Meheda i Bokija. Prema ruskom Istražnom komitetu, oni su bili glavni rukovodioci takozvane antiterorističke operacije u Donbasu u kojima je ubijeno ili ranjeno 165 ljudi, a uništeno je ili oštećeno više od 87 objekata civilne infrastrukture. 

Mehed je bio zamenik ministra odbrane Ukrajine od proleća 2014. do septembra 2015. godine. Bokij je bio zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 2015. do 2024. godine.

(Tanjug)

Ukrajinci izveli vazdušni napad (VIDEO)

Posada SAM Tor-M2 Grupe snaga Centar odbila je vazdušni napad OSU u pravcu Avdejevke, javlja Ministarsstvo odbane Rusije.

- U toku dežurstva borbene uzbune na obezbeđenju vazdušnog prostora, vojnici su detektovali i fiksirali mete u pokretu u pravcu štićenog objekta. Komanda protivvazdušnog raketnog diviziona je odmah donela odluku o uništavanju ciljeva. posada Tor-M2 je lansirala protivvazdušne vođene rakete i na bezbednoj udaljenosti pogodila sredstva za vazdušni napad neprijatelja - saopštilo je rusko MO.

 

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Grupa „Jug“ je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 665 vojnika i skladište municije;

- Oružane snage Rusije pogodile su skladište Oružanih snaga Ukrajine, iz kojeg se vršila distribucija zapadne opreme koja se isporučuje Kijevu;

- Grupa „Sever“ odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, porazila četiri brigade, a neprijatelj je u jednom danu izgubio oko 130 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu i dva lansera sistema PVO S-300, uništen je i pogon za proizvodnju bespilotnih letelica;

- Ruski PVO sistemi oborili su 24 ukrajinske bespilotne letelice i vođenu raketu „neptun-MD“;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznosili su 455 vojnika;

- Grupa „Centar“ je poboljšala taktičku poziciju i odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 355 vojnika;

- Grupa „Istok“ je zauzela povoljnije položaje i porazila četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 155 vojnika;

- Grupa „Dnjepar“ Oružanih snaga Rusije porazila je formacije tri brigade teritorijalne odbrane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Zelenski razgovarao sa predsednicom litvanskog parlamenta o jačanju odbrane Ukrajine


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica parlamenta (Sejma) Litvanije Viktorija Čmilite-Nilsen razgovarali su danas o potrebama za jačanjem odbrambenih sposobnosti Ukrajine, saopštio je Zelenski na Telegram kanalu.

"Razgovarali smo o hitnim potrebama za jačanjem odbrambenih sposobnosti Ukrajine, rezultatima prvog Globalnog samita mira u Švajcarskoj, daljim koracima u pravcu uspostavljanja pravednog mira u Ukrajini, saradnji u kontekstu integracije naše zemlje u Evropsku uniju i NATO", naveo je Zelenski.

On je zahvalio Litvaniji na političkoj podršci, vojnoj i humanitarnoj pomoći, kao i učešću u primeni ukrajinske formule mira.

Predsednica litvanskog parlamenta Viktorija Čmilite-Nilsen doputovala je danas u zvaničnu posetu Ukrajini, prenosi Tanjug.
 

KATAKLIZMA ZELENSKOG U ŠVAJCARSKOJ! Kamala Haris nije želela ni da sedi sa njim, a Bajden je odbio poziv!

Ukrajinski napad na Rostov

Ukrajinske snage izvele su napad dronom na skladište nafte u gradu Azov, u rostovskoj regiji u Rusiji. Više vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom.

Napad u Rostovu  na Donu

Rusko ministarstvo

 

 

Formiranje saveza

Najmanje 22 osobe povređene su tokom jučerašnjeg dana u ruskom raketnom napadu na region Poltave, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Usled napada, 55.000 potrošača ostalo je bez struje.

Francuski zvaničnici navode da se deset ukrajinskih pilota obučava u njihovoj zemlji da upravlja avionima F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, osvrćući se na samit u Švajcarskoj  održan proteklog vikenda, rekao da je napravljen "prvi opipljivi korak ka miru", dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela da je konferencija bila "potpuni fijasko".

Iz Kremlja je, u međuvremenu, saopšteno da će ruski predsednik Vladimir Putin 18. i 19. juna boraviti u Pjongjangu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una, što je prva njegova poseta za 24 godina. Putin će, kako je najavljeno, 19. i 20. juna posetiti i Vijetnam.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov objasnio je da Rusija i Severna Koreja rade na novom sveobuhvatnom sporazumu o partnerstvu, koji će tokom ove Putinove posete biti potpisan. 

Za to vreme, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je članice Alijanse razgovaraju o razmeštanju više nuklearnog oružja, suočeni sa rastućom pretnjom Rusije i Kine, što je Moskva ocenila kao još jednu eskalaciju tenzija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading