eksplozija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ruska obuka zbunjuje i NATO

Mladi ukrajinski pilot Suhoj Su-27, koji se navodno bori od početka rata, ispričao je neke emotivne slučajeve tokom vazdušnih borbi, ali i šta znači preživeti u borbi pred očigledno nadmoćnijim vazduhoplovstvom, gde su strašna iskušenja nastaviti u sadašnjosti.

Ukrajinski pilot sa šifrom „Sablja“ opisao je nekoliko slučajeva taktičke genijalnosti koju su demonstrirali ukrajinski piloti, s obzirom na to da ih ima više od onih u službi ruskog vazduhoplovstva.

Kijev: Pogođeno skladište hrane u Krivom Rogu

U Krivom Rogu je granatirano skladište hrane, saopštile su odbrambene snage Južne Ukrajine, preneo je Ukrinform.

Napominju da su u napadu povređene dve osobe, a da je od posledica udara izbio požar.

Eliminisan Aleksandar Jegorov

Zamenik komandanta 117. brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Jegorov poginuo je u Zaporoškoj oblasti.

Ruska vojska čisti Časov Jar

Ruske Oružane snage čiste oslobođene četvrti Časovog Jara, saopštio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

- U toku je izuzetno snažna aktivnost Vazdušno-kosmičkih snaga, dodao je on.

Kimakovski je istakao da se ruske snage učvršćuju na ranije zauzetim položajima na donjeckom pravcu.

- Zaista ostvarujemo veoma dobre uspehe, zaključio je on.

Zelenski imenovao novog šefa Uprave državne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je Oleksija Morozova za šefa Uprave državne bezbednosti (UDO).

Odgovarajuća uredba objavljena je na sajtu predsednika, prenosi Ukrinform.

Zelenski je 9. maja otpustio Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, preneo je Rojters.

Zelenski je izdao dekret o razrešenju Ruda, ali nije naveo ko će ga zameniti na čelu UDO.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) prethodno je privela dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali pokušaj ubistva ukrajinskog predsednika, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih visokih zvaničnika po nalogu ruskih specijalnih službi.

Putin: Rusija će nastaviti da razvija nuklearni arsenal kako bi se sačuvala globalna ravnoteža moći

Vladimir Putin rekao je da će Rusija nastaviti da razvija svoj arsenal nuklearnog oružja, najvećeg na svetu, kao sredstvo odvraćanja i da će vojsku koja se bori u Ukrajini snabdevati najnovijim oružjem i bespilotnim letelicama.

Putin je govorio u Kremlju na ceremoniji kojoj su prisustvovali diplomci vojnih, policijskih i obaveštajnih akademija.

Planiramo da dalje razvijamo nuklearnu trijadu kao garanciju strateškog odvraćanja i da očuvamo ravnotežu snaga u svetu“, rekao je Putin.

Ruska nuklearna trijada odonosi se na projektile koji se lansiraju sa kopna, mora i vazduha.

Orban: NATO će poslati misiju u Ukrajinu

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je da će zapadni vojni pakt poslati misiju u Ukrajinu. Istakao je i da Mađarska u tome neće učestvovati.

Pentagon: Upotreba oružja iz SAD nije ograničena na Harkov

Ukrajina može da koristi oružje koje je isporučila Amerika da pogodi ruske snage koje napadaju ukrajinske trupe bilo gde preko granice sa Rusijom, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini ukrajinske oblasti Harkov, saopštio je Pentagon.

Predsednik Džozef Bajden prošlog meseca dao je Kijevu "zeleno svetlo" da lansira oružje koje je isporučila Amerika na vojne ciljeve u Rusiji.

Zvaničnici su, međutim, tada rekli da se Bajdenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice sa ukrajinskim regionom Harkov na istoku.

Portparol Pentagona, general major Patrik Rajder rekao je novinarima da, iako nije bilo promene u politici, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena samo na oblast Harkova na ruskoj strani.

"Sposobnost da se može uzvratiti vatra je zaista ono na šta je fokusirana ova politika, pošto vidimo ruske snage da pucaju preko granice. Ukrajina mora da ima mogućnost da uzvrati vatru na te kopnene snage, koristeći municiju koju obezbeđuju SAD", rekao je Rajder.

Prema njegovim rečima, reč je o samoodbrani i zato to Ukrajina i treba da uradi. 

Napad dronovima na Krasnodar, požar u rafineriji

U napadu dronovima na rafineriju i nekoliko objekata u Krasnodarskoj oblasti Rusije povređeno je nekoliko osoba. Bespilotna letelica pala je na rafineriju nafte Ilski nakon čega je izbio požar, a dve osobe su povređene, saopštio je jutros regionalni operativni štab.

"Jutros oko 04.00, služba EDDS Severskog okruga dobila je informaciju o padu UAV na teritoriji Rafinerije nafte Ilski“, navodi se u objavi.

Iz Operativnog štaba su dodali da su oštećeni komunalni objekti. Požar na površini od 50 kvadratnih metara je u međuvremenu ugašen.

Osim toga, u napadu dronovima oštećena je i autobuska stanica u Krasnodaru pri čemu je takođe povređeno nekoliko osoba, prenosi RIA Novosti.

Rusija razmatra promenu doktrine

Rat u Ukrajini ušao je u 849. dan. Ne prestaju borbe na istoku zemlje. Ponovo je gađan Harkov, ali nije zabeležena veća materijalna šteta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija razmatra promene doktrine u korišćenju nuklearnog oružja.

Generalštab Ukrajine navodi da je na frontu tokom jučerašnjeg dana bilo više od 47 borbenih okršaja sa ruskim trupama na Pokrovskom pravcu.

Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je slanje odbrambenog sistema "patriot" Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading