Vovčansk
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruske trupe su jutros napale civilnu infrastrukturu u Odesi, izazvavši žrtve, objavile su ukrajinske vlasti.

Kraj bloga

"Ukrajinci ne žele da se bore i umru u oblasti Krasnohorivke"

Na Jutrjub kanalu "Military Summary" objavljene su nemile vesti za Oružane snage ukrajine u oblasti Krasnohorivke.

Kako se navodi u anallizi, prema mišljenju ukrajinskog eksperta, ovo mesto će ukrajinske snage izgubiti u vrlo bliskoj budućnosti. 

Kako se navodi, u pitanju su vojnici koji su nedavno mobilisani i koji ne žele da se bore.

- Ovi vojnici nisu pouzdani, ne žele da se bore, ne žele da umru. Ukrajinsci shvataju da će se oni predati. I postoji velika šansa da će ovi vojnici obezbediti rusima poverljive podatke o njihovim komndim centrima - 

LUPI, I OSTADE ŽIV Zbog Stoltenbergove izjave u Moskvi se krste i levom i desnom rukom

Zelenski smenjuje komandanta

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da smenjuje komandanta združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurija Sodolja.

Na njegovo mesto biće postavljen brigadni general Andrej Gnatov.

RUSI NAPALI UKRAJINSKI AERODROM IZ SVEMIRA?! Ruski sateliti snimili tajne lokacije za američke lovce F-16AM

Duda: Nadam se da će Kina pomoći u pronalaženju rešenja mira u Ukrajini

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas tokom posete Pekingu da se nada da će Kina pomoći da se pronađe rešenje za uspostavljanje mira u Ukrajini koje će poštovati međunarodno pravo.

"Izneo sam naše gledište o bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, pre svega u našem delu Evrope", rekao je Duda novinarima posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

On je istakao da se nada da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodao da mirovno rešenje mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

Pentagon: Ukrajina sama odlučuje o ciljevima

Nakon što je Kremlj direktno okrivio SAD za napad na Krim koji je izveden sa ATACMS koji  su SAD isporučile, Pentagon je saopštio da Ukrajina donosi sopstvene odluke o ciljevima.

U napadu na Krim poginule su najmanje četiri osobe, dok je povređena 151 osoba.

"Ukrajina sama donosi odluke o ciljanju i sprovodi svoje sopstvene vojne operacije“, rekao je portparol Pentagona.

POTPUNI HAOS U UKRAJINSKOJ VOJSCI! "Azov" podneo prijavu protiv generala: "Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski komandant"


Bogdan Krotevič, komandant brigade Azov, izazvao je pažnju javnosti podnošenjem prijave Državnom istražnom birou protiv neimenovanog ukrajinskog generala zbog navodnih ratnih zločina. Krotevič je na svom kanalu na Telegramu napisao da je zatražio otvaranje istrage protiv generala čije ime nije otkrio, ističući da je taj general, prema njegovom mišljenju, odgovoran za gubitak regiona, desetina gradova i hiljada vojnika.

- Napisao sam pismo Državnom istražnom birou u kome tražim da se otvori istraga protiv jednog vojnog generala koji je prema mom mišljenju ubio više ukrajinskog vojnog osoblja nego bilo koji ruski general - napisao je načelnik Azova na svom kanalu na Telegramu.

Pismo upućeno Državnom istražnom birou

U svom pismu Državnom istražnom birou, Krotevič je istakao da je pokušao da informacije o generalovim akcijama prenese višim vlastima, ali da većina njih nije pokazala interesovanje za tu problematiku. Kao načelnik Azova, on je izrazio frustraciju zbog činjenice da se sudski goni komandante bataljona i brigada za manje gubitke u poređenju sa generalom koji, prema Kroteviču, nije odgovarao za značajnije gubitke na terenu.

- Komandantima bataljona i brigada sudi se za gubitak osmatračnice dok se generalu ne sudi za gubitak regiona i desetina gradova i gubitak hiljada vojnika. Vojska razume o kakvom čoveku govorim jer ga 99 odsto vojske mrzi zbog onoga što radi. Taj čovek počinje istragu protiv komandanata koji napreduju i koji ne gube tlo pod nogama, ali ne pokreće zvaničnu istragu protiv sebe, muka mi je od toga, prešao je Rubikon - rekao je Krotevič.

General protiv koga je podneta prijava

Ukrajinski portal Strana je otkrio da je general protiv koga je načelnik štaba Azova podneo prijavu komandant Združenih snaga Jurij Sodol. Ovo nije prvi put da Sodol postaje predmet kritika, a ranije je zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Marijana Bezuglaja javno kritikovala njegovo vođenje Oružanih snaga Ukrajine.

- Kritike na račun ukrajinske komande od strane novinara i političara iznete su više puta od početka rata, međutim, prvi put se dogodilo da jedan od njegovih direktnih podređenih, visoki oficir jedne od najpoznatijih ukrajinskih jedinica, otvoreno progovori protiv jednog od predstavnika najviše komande Oružanih snaga Ukrajine. To bi mogao da bude indirektan znak koji ukazuje na ozbiljne probleme na frontu i unutar ukrajinske vojske - navodi Strana.


Strana je istakla da su kritike na račun ukrajinske komande iznete više puta od početka rata, ali da je retkost da jedan od direktnih podređenih, poput visokog oficira brigade Azov, otvoreno progovori protiv jednog od predstavnika najviše komande Oružanih snaga Ukrajine. Ovo bi mogao da bude indirektan znak ozbiljnih problema na frontu i unutar ukrajinske vojske, navodi Strana.

Američki udar na Krim - "Da li bi SAD tolerisale napad na Floridu?"

 

Američki novinar Džekson Hinkl oštro osuđuje udar Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj, nazivajući ga činom rata. On ističe da SAD snose odgovornost za ovaj događaj, naglašavajući da je udar na ruske civile na Krimu direktni čin rata. Ova izjava je izazvala žestoku reakciju u Beloj kući.

- SAD su usmerile raketu koja je ubila ruske civile na Krimu. Da, to je čin rata - jasnio je Hinkl stavio do znanja Beloj kući.

Skot Benet: Ukrajinski raketni napad kao ratni zločin

Bivši oficir američke vojske, Skot Benet, takođe osuđuje ukrajinski raketni napad na Sevastopolj, nazivajući ga čistim ratnim zločinom. On ističe da snabdevanje Ukrajine projektilima za takve napade direktno implicira SAD kao "dobrovoljnog učesnika ukrajinskih ratnih zločina".

Irska novinarka Čej Bouz postavlja kontroverzno pitanje, pitajući šta bi Sjedinjene Države uradile da je ruska raketa uništila plažu na Floridi, osakativši ili ubivši nevine žene i decu. Ova analogija postavlja u fokus nedoslednost američke politike u odnosu na konflikt u Ukrajini.

Nemački novinar i političar Kristof Herstl oštro osuđuje postupke Ukrajine, ističući da je korišćenje američkih raketa za napade na decu prelazak crvene linije. On naglašava da iza ovog "prljavog genocida" stoje Sjedinjene Države, ističući neprijatni rasizam u odnosu prema gubicima Rusa i Amerikanaca.

- Ali ako je bilo koji od njihovih SAD vojnika ili civila u opasnosti, to će izazvati ogromno negodovanje. Svedoci smo, zapravo, veoma neprijatnog rasizma. Ako su Amerikanci taknuti, to je strašno. Ako Rusi ginu, nema veze - ističe on.

Dogovor u EU o sankcijama izazvao bes Mađarske

Vlade Evropske unije su se saglasile da iskoristite 1,4 milijarde evra od ruskih zamrznutih sredstava za nabavku oružja i drugu pomoć Ukrajini, nakon čega ih je Budimpešta opružila za "besramno“ kršenje pravila kako bi zaobišle mađarske primedbe.

Vlade EU su već u maju odlučile da iskoriste ruska sredstva zamrznuta zamrznuta u EU kako bi pomogle Ukrajini, a 90 odsto tih sredstava namenjeno je za vojnu pomoć.

Mađarska održava toplije odnose sa Moskvom od ostalih zemalja EU – ne daje oružje Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban je kritikovao članice EU i NATO, tvrdeći da potpiruju rat.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da jednoglasnost nije neophodna za spoljnopolitičke odluke, ali i da Mađarska nema obavezu da učestvuje u implementaciji.

"Pošto Mađarska nije učestvovala u odluci, nije neophodno da oni ... učestvuju u implementaciji", rekao je Borelj.

Šef mađarske spoljne politike Peter Sijarto naveo je na Fejsbuku da je re o besramnom kršenju evropskih pravila.

RUSI REŠENI DA SVE SRAVNE SA ZEMLJOM! Ispalili krstareće rakete na Odesu, u krvavom napadu IMA ŽRTAVA!

Ukrinform prenosi da je to na Telegramu objavio Oleh Kiper, šef državne administracije Odeske oblasti.

 

 

Kijev post je na na društvenoj mreži X (bivši Tviter) objavio da su u Odesi odjeknule eksplozije i da su lokalni mediji preneli da se iznad grada vije dim.

Navodi se da su, prema preliminarnim podacima, na Odesu lansirane dve ruske krstareće rakete.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za smrtonosan ukrajinski napad na Sevastopolj, u kojem su stradale četiri osobe, a oko 120 njih je povređeno.

Sa druge strane, šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov izjavio je da Rusija neće osetiti posledice rata sve dok su borbe lokalizovane u Ukrajini, te da se zato sukob mora preneti na rusku teritoriju.

Najmanje četiri osobe su stradale, uključujući dvoje deca, a oko 120 njih je povređeno u ukrajinskom napadu projektilima američke proizvodnje ATACMS na Sevastopolj, tvrde ruski zvaničnici.

Ministarstvo odbrane Rusije je, takođe, saopštilo da su SAD, koje su Ukrajini isporučile rakete, odgovorne za napad i stradanje civila u gradu na poluostrvu Krim, gde se danas obeležava dan žalosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading