PANIČNA IZJAVA NAJVIŠEG AMERIČKOG GENERALA: Rat sa Rusijpom vodiće se iznad naših glava, u svemiru
Printscreen


Najviši general komande, Stiven Vajting, izjavio je da se Američka svemirska komanda priprema za mogućnost ruskog napada na američke satelite u orbiti. General Vajting je istakao da je ruski satelit Kosmos 2576, koji je Pentagon ocenio kao protiv-svemirsko oružje, „postavljen u orbitu u operativnom stanju“.

- Kada pogledate gde su postavili satelit, ono što mi zovemo komplanarnim satelitom nacionalne bezbednosti, to se ne čini slučajno - rekao je Vajting.


Ruski "komplanarni" sateliti

Govoreći na Institutu za vazduhoplovstvo Mičel, Vajting je istakao da su ruski sateliti dizajnirani da nadgledaju američke satelite pozicionirani u istoj geometrijskoj ravni u svemiru, omogućavajući im da ih prate i potencijalno ometaju. General Vajting je naglasio da se ove aktivnosti ozbiljno shvataju, te da se aktivno uvežbavaju odgovori na potencijalne napade na američka svemirska sredstva.

- Pratimo objekte u orbiti decenijama. Možemo da uporedimo ove orbitalne parametre sa lansiranjima koja su Rusi izvršili 2017, 2019. i 2022. godine, koja izgledaju kao klasa anti-svemirskog oružja koje su ranije testirali, a sada se čini da su stavljena u orbitu u ispravnom stanju -rekao je Vajting.



Potencijalne posledice napada na satelite

Napad na satelite mogao bi imati dalekosežne posledice, ometajući kritične usluge kao što su GPS navigacija, vremenska prognoza i vojne komunikacije. Ministarstvo odbrane naglašava značaj svemirskih sredstava za nacionalnu bezbednost. Generalovi komentari dolaze usred rastućih tenzija između Sjedinjenih Država i Rusije u svemirskoj sferi.

Rusko nuklearno protivsatelitsko oružje u razvoju

Obaveštajni izveštaji upozoravaju da Rusija navodno radi na nuklearnom protivsatelitskom oružju koje je u razvoju, ali još nije raspoređeno. General Vajting nije komentarisao ove izveštaje, ali drugi američki zvaničnici upozorili su da bi detonacija nuklearne naprave mogla proizvesti snažan talas zračenja i elektromagnetni puls, koji bi mogao uništiti, zaslepeti ili onesposobiti satelite na širokom području.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading