Rat
Foto: AP/Alex Babenko (STR)


General-potpukovnik Kiril Budanov, šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR), izneo je svoje viđenje trenutne situacije na istoku Ukrajine. Prema njegovim rečima, situacija će ostati teška, ali nije nešto što bi se moglo nazvati Armagedonom, upućujući na to da će ukrajinske trupe imati težak zadatak, ali da se ne radi o krajnje apokaliptičnom scenariju.

-Dobra vest je da se Armagedon neće dogoditi. Loša vest je da je situacija prilično komplikovana. Tako će biti još najmanje mesec dana i neće biti lakše.


Prema zapadnim izvorima, očekuje se da će Moskva udariti Ukrajinu svom snagom pre 75. godišnjice samita NATO sredinom jula u Vašingtonu. Ovo stavlja dodatan pritisak na ukrajinske trupe, s obzirom na težnju Rusije ka malim, ali stabilnim teritorijalnim dobitcima.


Budanov ističe da Ukrajina planira da odgovori na superiornost Rusije u pogledu broja trupa kroz korišćenje savremene vojne tehnologije. On ističe da je Ukrajina postala svetski lider u korišćenju novih varijanti dronova i sistema za elektronsko ratovanje, što će im omogućiti da se suprotstave ruskoj vojnoj sili.

-Tehnologija će biti dovoljno važna u ovom ratu da više nećemo voditi rat do poslednjeg građanina, predviđa optimistično Budanov.

Budanov ističe da je strategija Ukrajine da minimizira uspehe Rusije, te da će učiniti sve što je moguće da zadrži teritorijalni integritet. On takođe ističe da je cilj Ukrajine potpuno oslobođenje okupiranih teritorija i da nema nameru da vodi mirovne pregovore sa Rusijom.

-Mi smo to podržavali od prvih dana rata, otvoreno izjavljujući da sve dok se rat nalazi na našoj teritoriji, neće ometati Rusiju. Zato smo od proleća 2022. godine počeli da izvodimo značajne operacije na teritoriji Rusije i ići ćemo dalje, što više sredstava imamo za to. I Rusija je to počela da oseća, rekao je Budanov.

Ukrajinski general veruje da napadi na određene ciljeve u Rusiji možda neće promeniti tok rata, ali bi mogli da utiču na rusku ekonomiju i psihološko stanje, što bi zauzvrat moglo da utiče na vojnu komponentu ruske strategije.

Nuklearne vežbe ruskih snaga

Pored toga, ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi, što dodatno ukazuje na napetost i pripremljenost u regionu. Ovo dodatno pogoršava već kompleksnu situaciju na istoku Ukrajine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading