SLUČAJNO OBARANJE ILI OSVETA ZA SEVASTOPOLJ? Drama iznad Crnog mora: Otkriveni detalji incidenta ruskog MiG-31 i američke letelice
Foto: Printscreen/Telegram Printscreen

Za sada nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo, ali se napominje da ruski lovac Mig-31 nije otvorio vatru niti izvršio bilo kakve agresivne akcije prema američkom dronu.

Govoreći o detaljima incidenta, autor FighterBomber-a je ukazao da se nakon incidenta sa američkim dronom MK-9 Reaper dogodio događaj koji se dugo čekao. Ruski Su-27 je 14. marta 2023. presreo i oštetio dron, nakon čega se ovaj srušio u Crno more. Napominje se da je to posledica nesrećnih slučajeva.

Ovog puta, RK-4B Global Hawk je započeo izviđanje obale Crnog mora, obale Krima i krenuo dublje u teritoriju. Ekspert je objasnio da je Global Hawk, za razliku od MK-9 Reaper-a, ogroman strateški dron veličine kuće. Može da leti mnogo sati na visinama od 16 kilometara i više.

Slučajno je vrlo velikom brzinom proleteo ruski Mig-31, koji je leteo iznad Global Hawk-a, pojasnio je gost programa. Nakon čega je došlo do nekih promena u parametrima leta Global Hawk-a, koji je završio na takvoj visini za Global Hawk, nakon čega se naglo predomislio da izvrši svoj izviđački borbeni zadatak, okrenuo se i otišao kući.

On je naglasio da MiG-31 nije otvarao vatru, leteo je brzinom od 2,3 maha (više od 2.800 kilometara na sat). RK-4B Global Hawk obično dejstvuje iznad voda Crnog mora na nadmorskoj visini od oko 16.000 metara. Plafon nadmorske visine za MiG-31 je 21.500 metara, a brzina mu je 3.100 kilometara na sat, tako da je posada zapravo radila na granici svojih mogućnosti.

Global Hawk

Youtube

 

Kremlj je odgovorio na incident iznad Crnog mora

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema informaciju da je američka bespilotna letelica oborena iznad Crnog mora.

On je Ministarstvu odbrane uputio i pitanje da li Rusija ima pravo da obara američke izviđačke bespilotne letelice iznad Crnog mora nakon raketnog napada na Sevastopolj, u kojem su povređene 153 osobe, a četiri nije pronađeno.

Ranije je vojni dopisnik Aleksej Živov priznao da je američki izviđački dron RK-4 Global Hawk pomogao Oružanim snagama Ukrajine u navođenju projektila tokom napada na Sevastopolj. Prema njegovim rečima, nakon udara dron je odmah nestao sa radara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading