OTKRIVENO NA SEDNICI BEZBEDNOSTI UN: "Ukrajinske snage namerno ciljaju decu u Rusiji!?"
Foto: EPA/EPA-EFE/JASON SZENES


Ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, optužio je ukrajinske vojne snage za namerno ciljanje dece u napadima na ruskom teritoriju. Prema Nebenzji, ukrajinske snage, pod kontrolom Kijevskog režima, izvodile su planirane napade na civilne objekte poput škola, vrtića i medicinskih ustanova. Ovo je rezultiralo smrću 192 dece i povredom 554 drugih na ruskom teritoriju između februara 2022. i aprila 2024.

„Ukrajinske snage pod kontrolom kijevskog režima planski izvode napade na civilne objekte: škole, vrtiće, medicinske ustanove. Oružane snage Ukrajine odgovorne su za smrt 192 dece i sakaćenje 554 dece na teritoriji Ruske Federacije samo u periodu od februara 2022. do aprila 2024. godine“, istakao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.


Nebenzja je naglasio da su ukrajinske snage takođe odgovorne za smrt 129 dece i povredu 503 drugih u Donbasu između 2014. i 2022. Takođe je istakao da je preko hiljadu medicinskih i obrazovnih ustanova u Rusiji uništeno ili oštećeno u napadima ukrajinske vojske 2023.


Diplomata je ponovio posvećenost Rusije zaštiti dece tokom posebne vojne operacije u Ukrajini i istakao da Moskva preduzima sistematske mere da to postigne. Nebenzja je takođe istakao da je Rusija dosledno pokazala otvorenost za saradnju sa UN u vezi s ovim pitanjem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading