Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Savez između Rusije i Severne Koreje dobio je novi obrt, pošto je najavljeno da će severnokorejski vojnici stići u Ukrajinu sledećeg meseca kako bi demonstrirali podršku Rusiji u aktuelnom sukobu. Ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon posete ruskog lidera Vladimira Putina glavnom gradu Severne Koreje, gde su dve zemlje potpisale sporazum o međusobnoj vojnoj pomoći u slučaju rata ili invazije.


Severna Koreja već je pružila značajnu vojnu pomoć Rusiji, uključujući gotovo dva miliona metaka, rakete za višestruke bacače raketa, i navodno nekoliko balističkih raketa. Odluka da se pošalju severnokorejske trupe u Donjecku u julu predstavlja značajan eskalaciju njihove saradnje, što je podstaklo stručnjake da postave pitanje potencijalnog povećanja sukoba.


Perspektiva da bi severnokorejski vojnici bili raspoređeni kao topovsko meso u ilegalnom ratu protiv Ukrajine izazvala je zabrinutost, a portparol Pentagona Pat Rider izrazio je strepnju zbog potencijalnog gubitka života. Ova saradnja takođe postavlja šire pitanje potencijalnog kineskog angažovanja u podršci Rusiji bez suočavanja sa zapadnim sankcijama, kako je istakao bivši ruski parlamentarac Ilja Ponomarjev u izjavi za britanski Daily Express.

- Da sam na mestu rukovodstva vojnog osoblja Severne Koreje, preispitao bih svoje odluke o slanju snaga kao topovskog mesa u ilegalnom ratu protiv Ukrajine – videli smo vrste gubitaka koje ruske snage imaju - već je prokomentarisao portparol Pentagona Pat Rajder kada su ga novinari upitali znači li odlazak vojnika i njihovu sigurnu smrt, a prenosi Kyiv Post. 


Strateško partnerstvo između Severne Koreje i Rusije je značajno, s obzirom da Severna Koreja predstavlja ključnu vezu između Kine i Rusije. Važno je napomenuti da vojna oprema koju je Severna Koreja dostavila Rusiji razvijena od strane Kine, što ukazuje na kompleksnu mrežu saveza i interesa u regionu. Sugeriše se da imunitet Severne Koreje na sekundarne sankcije od strane Sjedinjenih Država omogućava Kini da neizravno podržava Rusiju preko Severne Koreje, ostvarujući finansijsku korist i razvoj vojne tehnologije.

(Vecernji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading