zastava ukrajine
Foto: Printscreen/Youtube/Exploropia


Ukrajina je od Evropske unije dobila bezuslovnu finansijsku pomoć u iznosu od 1,9 milijardi evra, što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti zemlje. Ova pomoć je deo ukupnog sporazuma vrednog 27 milijardi evra koji je potpisan za period 2024-2027. godine.

"Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi evra od Evropske unije. Sredstva su obezbeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu”, navodi se u izveštaju, prenosi ukrajinski medij UNN.


Ministar finansija Ukrajine, Sergej Marčenko, istakao je da je EU ključni partner zemlje i da je do sada obezbedila skoro 35 milijardi evra direktne budžetske pomoći. Ova sredstva su od suštinskog značaja za održavanje ekonomske stabilnosti i finansiranje prioritetnih budžetskih potreba. Takođe, najavljeno je da će Ukrajina dobijati naredne tranše na kvartalnoj osnovi, pod uslovom da se ispune indikatori definisani u planu Ukrajine.

"Ova sredstva su pomogla u održavanju makroekonomske stabilnosti, a takođe nam omogućavaju da obezbedimo finansiranje za prioritetne budžetske potrebe. EU je ključni partner Ukrajine, koja nastavlja da igra vitalnu ulogu u ubrzavanju naše pobede i jačanju ekonomske održivosti zemlje", naveo je ministar finansija Sergej Marčenko.



Ukrajinski premijer Denis Šmihal izrazio je zahvalnost predsednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, i njenom timu na nepokolebljivoj podršci i najnovijoj pomoći. On je istakao da je od početka godine budžetska pomoć EU dostigla gotovo osam milijardi evra, naglašavajući važnost ove podrške za ekonomsku održivost zemlje.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading