Orban i zelenski
Foto: Printscreen/x/@UATV_en


Nedavni susret mađarskog premijera Viktora Orbana i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na samitu Evropske unije u Briselu privukao je pažnju. Video sa samita prikazuje Zelenskog kako sedi dok odlazeći predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, stoji pored njega. U tom trenutku, Orban prilazi i pruža ruku Zelenskom, koji tada ustaje da se rukuje sa mađarskim premijerom. Tačan sadržaj njihovog razgovora nije čujan, ali njihovi gestovi sugerišu emocionalno angažovanu diskusiju. Zelenski je tokom razgovora stavio ruku na Orbana ramena, dok je Orban gestikulirao energično tokom njihove interakcije.

 

 


Ukrajina je potpisala bezbednosne sporazume sa Evropskom unijom, kao i sa Litvanijom i Estonijom. Ovi sporazumi predstavljaju važan korak za Ukrajinu dok pokušava da ojača svoju bezbednost i međunarodna partnerstva suočena sa aktuelnim izazovima.


Za nekoliko dana, 1. jula, Mađarska će započeti šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije. Ova vođeća uloga stavlja Mađarsku u značajnu poziciju unutar procesa donošenja odluka i inicijativa Evropske unije.


Orban se primetno pozicionirao kao jedan od retkih evropskih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina od početka ruske invazije. On dosledno protivi pružanje oružja Kijevu i izazvao je politiku uvođenja sankcija Rusiji.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading