Časiv Jar
Foto: Printscreen/Facebook

Časiv Jar se nalazi na uzvišenju oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele pre godinu dana i koji obe strane vide kao potencijalnu tačku za rusko napredovanje na ključne gradove u istočnom regionu Donjecka, uključujući Kramatorsk i Slavjansk.

Portparol vojske Nazar Vološin rekao je agenciji Ukrinform da su ukrajinski branioci potisnuli ruske snage iz okruga Kanal u Časiv Jaru.

„Neprijateljska vojska je otišla“, rekao je.

Vološin je rekao drugim ukrajinskim medijima da su ruske trupe granatirale ukrajinske snage više od 200 puta u protekla 24 sata, uglavnom na južnim prilazima gradu.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u kasnom večernjem izveštaju u četvrtak da su ruske trupe šest puta pokušale da potisnu ukrajinske snage u blizini Časiv Jara. Tri napada su odbijena, a područje je i dalje zahvaćeno borbama, rekli su oni.

Ambasada Ukrajine u Vašingtonu objavila je na društvenoj platformi X apel da se zaustavi rusko napredovanje na Časiv Jar, tvrdeći da Rusija „očajnički pokušava da zbriše grad, ciljajući čak i oštećene crkve i civilne stambene blokove“.

„Moramo sprečiti Rusiju da ga pretvori u grad duhova, pre nego što bude prekasno“, rekli su oni.

Ruska novinska agencija Tass objavila je izjavu komandanta ruske brigade Stanislava Orlova, koji je rekao da su njegove snage uništile komunikacioni toranj na najvišoj tački grada.

„Ovo je omogućilo prodor bez gubitaka“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je odavno očekivala rusko napredovanje ka gradu, podseća Rojters.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je prošlog meseca da se moskovske snage nadaju da će zauzeti Časiv Jar do 9. maja i ceremonije obeležavanja godišnjice sovjetske pobede u Drugom svetskom ratu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading