Razmena zatvorenika u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

"53. razmena, koja je počela 25. juna oslobađanjem 90 zarobljenika završena je danas. U Ukrajinu je bilo moguće vratiti još 10 civila koji su bili nezakonito zatvoreni na okupiranim teritorijama, posebno na Krimu, kao i u Belorusiji", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Razmena zatvorenika u Ukrajini

Foto:AP

 

 

Među oslobođenima su i dva sveštenika Ukrajinske grkokatoličke crkve, Ivan Levicki i Bogdan Geleta, koje su ruske vlasti pritvorile u Berdjansku u novembru 2022. godine.

Ukrajina je takođe uspela da vrati zamenika predsednika Medžlisa krimskotatarskog naroda, aktivistu i novinara Narimana Dželala.

Ruske snage bezbednosti su ga uhapsile na Krimu još u septembru 2021. godine i osuđen je na 17 godina zatvora.

"Olena Pjeh, likovna kritičarka i naučna saradnica Gorlovskog umetničkog muzeja, koju su okupatori držali u zatvoru od 2018. godine, vraća se kući. Još jednog političkog zatvorenika, Valerija Matjušenka, okupatorske snage su zatvorile u Donjeckoj oblasti još u julu 2017. godine, a kasnije je nezakonito zatvoren do 10 godina", saopštio je Koordinacioni štab.

Razmena zatvorenika u Ukrajini

Foto:AP

 

 

Ukrajina je takođe uspela da vrati nekoliko civila osuđenih u Belorusiji.

Među oslobođenima je Nikola Švec, koga su beloruske vlasti optužile da je digao u vazduh ruski vojni avion A-50 za otkrivanje radara dugog dometa na aerodromu u Mačuljištu.

U saopštenju se navodi da se oslobađanje ukrajinskih civila dogodilo uz posredovanje Vatikana.

"Ukupno 100 državljana Ukrajine vraćeno je kući u okviru 53. razmene. Ukupno je 3.310 Ukrajinaca već oslobođeno iz ruskog zarobljeništva", dodaje Koordinacioni štab.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading