Vladimir Zelenski
Foto: EPA/EPA/EFE

"Ovaj model je prvi put korišćen na primeru žitnog koridora, kada je Ukrajina pregovarala ne sa Rusijom, već smo mi pregovarali sa UN, a takođe i sa Turskom. Oni su, pak, preuzeli odgovornost sa nama u tripartitnom sporazumu, a zatim da potpišu sporazum sa ruskom stranom. I tako je uspelo. Postoje dva ogledala sporazuma između UN i Turske, potpis sa Ukrajinom i poseban potpis sa predstavnicima Rusije. Uspelo je. Ovaj žitni koridor radi već duže vreme", rekao je Zelenski u intervjuu za Philadelphia Inquirer, odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ukrajina razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, odgovarajući model može da se koristi tokom pregovora o pitanjima teritorijalnog integriteta, energetike, slobodne plovidbe.

Pri tome, posrednici u takvim pregovorima mogu biti ne samo SAD i partnerske države iz zapadne Evrope, već i zemlje različitih kontinenata, uključujući Aziju, zemlje pacifičkog regiona, Afrike i Latinske Amerike.

"Posredovanjem niza država može se pripremiti dokument o ovoj ili onoj krizi...Za sada imamo samo takav model", naglasio je predsednik.

Zelenski je rekao da će plan za okončanje rata biti gotov ove godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading