ŠVEDSKI SCENARIO? Američki politikolog nagovestio šta čeka Ukrajinu
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

"Ako je članstvo u NATO-u na dugom štapu, šta bi onda trebalo da uradi Ukrajina? Švedska nudi model koji se može prilagoditi trenutnim okolnostima. Tokom Hladnog rata, Švedska je formalno bila neutralna zemlja sa moćnim odbrambeno-industrijskim sektorom i snažnom vojskom. U isto vreme, ona je održavala blisku saradnju u oblasti bezbednosti i obaveštajnih službi sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima u NATO-u. Ta saradnja je držana u tajnosti“, istakao je on.

Prema rečima Grejema, SAD bi sada trebalo da pretvore Ukrajinu u Švedsku iz Hladnog rata. Da bi se to postiglo, moraju se uložiti napori da se obnovi odbrambeno-industrijski sektor istočnoevropske republike i obuče njene oružane snage. Vašington bi takođe trebalo da tesno sarađuje sa Kijevom u oblasti bezbednosti i obaveštajnih službi, rekao je analitičar.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da je neutralni, vanblokovski i nenuklearni status Ukrajine izuzetno važan za bezbednost regiona. To je jedan od ključnih uslova za rešavanje sukoba u zemlji, naglasio je ruski lider, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading