UKRAJINCI GOMILAJU SNAGE NA GRANICI SA BELORUSIJOM Hitno se oglasio Kremlj
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Belorusko ministarstvo odbrane je juče navelo da Ukrajina povećava svoje snage u pograničnoj oblasti sa tom zemljom, preneo je Rojters.

Portparol ukrajinske granične službe izjavio je danas da su takve izjave deo "informacione kampanje" koju podržava Rusija, kao i da je Kijev zadržao određene snage u blizini granice sa Belorusijom da spreči bilo kakve "provokacije".

Moskva smatra da je prebacivanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na belorusku granicu razlog za zabrinutost, izjavio je u međuvremenu predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

- To su razlozi za zabrinutost ne samo za Minsk, već i za Moskvu, jer smo mi istinski saveznici i partneri - rekao je on, prenela je danas agencija Ria Novosti.
Predstavnik Kremlja je dodao i da će ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko moći da razgovaraju o ovoj temi na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) ako budu smatrali da je to potrebno.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Beloruije i prvi zamenik ministra odbrane Pavel Muravejko rekao je u subotu da je situacija na granici sa Ukrajinom teška.

On je naglasio da se to menja svakim danom, ali ne na bolje.

Kako je precizirao vojni komandant, Minsk u pograničnoj zoni primećuje do sada neosnovanu i neprihvatljivu aktivnost.

Oružane snage Ukrajine prebacile su jedinice specijalnih snaga u grad Ovruč u pravcu Žitomira. Muravejko je objasnio da bi sa takvim snagama kijevski režim potencijalno mogao "zasuti belorusku teritoriju diverzantskim i izviđačkim grupama".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading