ukrajnski aerodrom
Foto: Printscreen/Printskrin


Oružane snage Rusije su izvele efektan udar na aerodrom u Mirgorodu, pogađajući i oštećujući ukrajinske Su-27 avione. Ovaj napad je deo šireg sukoba između Rusije i Ukrajine, koji traje već duže vreme.

Ruski napad na Mirgorod

U ponedeljak, aerodrom u Mirgorodu, udaljen oko 145 kilometara od prve linije fronta, zasut je raketama sa tri Iskandera sa kasetnom bojevom glavom. Ovaj napad rezultirao je izbacivanjem iz upotrebe čak šest ukrajinskih letelica, što predstavlja jedan od najvećih uspeha ruskih trupa od početka sukoba.

 

 


Poznati ruski vojni bloger Ribar prokomentarisao je snimak na kojem su ukrajinske formacije nacrtale obrise lovaca Su-27 na parkingu, nazivajući to "smešnim" pokušajem dezinformacije. Takođe, istakao je da su slične taktike korišćene i u prethodnim situacijama, ali da efikasnost ovakvih mera u poređenju sa izgradnjom aerodromskih skloništa jasno pokazuje brojne primere sa obe strane fronta.

 

 

- Smešno je da su ukrajinske formacije da bi obmanule obaveštajne službe Oružanih snaga Rusije pribegle dobro poznatoj tehnici - nacrtale su obrise lovaca Su-27 na parkingu. Prethodno su Oružane snage Rusije na sličan način pokušale da dezinformišu satelitsku konstelaciju NATO. Koliko su takve mere efikasne u poređenju sa izgradnjom aerodromskih skloništa jasno se vidi na brojnim primerima sa obe strane fronta. Efektni ruski udar na Mirgorod je primer toga - navodi Ribar,


Ukrajinski izvori potvrđuju da je aerodrom u Mirgorodu zaista pogođen, ali ističu da nije tačno da je oštećeno šest aviona. Takođe, kritikuju ukrajinske komandante zbog držanja letelica na otvorenom nebu dok iznad njih leti izviđački dron, ističući da su već napravljene greške u prethodnim situacijama, poput napada na aerodrom Morozovsk.

- Milionita godina rata i ovce ništa nisu naučile. Greške su već napravljene u Kulbakinu i u Dolgincevu. Sada – Mirgorod. I još jednom nijedan "veliki komandant" na terenu, koji u kritičnim trenucima ne donosi normalne odluke, neće odgovarati - piše Vanek.

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading