Ruske monstrum bombe
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Nedavni udar ruskih oružanih snaga na vazduhoplovnu bazu Mirgorod u Poltavskoj oblasti Ukrajine, rezultiralo je uništenjem pet aviona Su-27, ovo predstavlja težak udarac za ukrajinsku stranu, kako izveštava Forbes. Prema procenama, ovaj napad je prouzrokovao jedan od najskupljih gubitaka za ukrajinsku avijaciju od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U publikaciji se ističe da su to "gubici koje Ukrajinci ne mogu da priušte".

Ruski ratni dopisnik Aleksandar Koc, u svom Telegram kanalu, istakao je finansijske implikacije uništenih aviona. Ukazao je da cena teškog lovca četvrte generacije poput Su-27 varira od 25 do 30 miliona dolara na današnjem tržištu, što ukazuje da je Kijev odjednom izgubio vojnu opremu vrednu do 150 miliona dolara. Koc je takođe kritikovao ukrajinske snage zbog njihove nemarnosti u zaštiti aviona, navodeći da propust da premeste i zaštite avione u skloništima uprkos prethodnim napadima na vazduhoplovnu bazu Mirgorod pokazuje izuzetnu nepažnju.

Takođe, Koc je upozorio da takav propust može skupo koštati Kijev, posebno imajući u vidu nadolazeće isporuke zapadnih lovaca. On je sugerisao da ukoliko Ukrajinske Vazduhoplovne Snage nastave da izlažu napadima ruske vojske napredne avione poput F-16, postoji visoka verovatnoća da će ovi resursi biti oduzeti od Ukrajine. Ovi značajni gubici ne obećavaju dobro za komercijalni uspeh F-16, koji se smatra najuspešnijim američkim borbenim avionom.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo u utorak da su ruske oružane snage, koristeći rakete Iskander-M, uništile pet aviona Su-27 i oštetile još dva koja pripadaju Ukrajinskim Vazduhoplovnim snagama na vazduhoplovnoj bazi Mirgorod u Poltavskoj oblasti.


Zaključno, nedavni napad na vazduhoplovnu bazu Mirgorod ne samo da je rezultirao značajnim vojnim gubitkom za Ukrajinu, već je takođe izazvao zabrinutost u vezi sa sposobnošću zemlje da zaštiti i održi svoje vazduhoplovne resurse usred neprekidnih neprijateljstava. Finansijske i strateške implikacije ovih gubitaka verovatno će se odraziti na buduće odluke o nabavci i operativnim odlukama Ukrajinskih Oružanih Snaga.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading