Cepelin
Foto: Profimedia/Profimedia


Rusija je skoro pa spremna da pokrene vazdušne brodove u bizarnom planu za zaustavljanje kamikaza dronova koje je Ukrajina rasporedila kako bi napadala ruske ciljeve. Cilj je da se koriste višestruki mini vazdušni brodovi kako bi podigli gigantske mreže na putu dolazećih dronova koji su primećeni radarski.

Bespilotne letelice, odnosno dronovi, zatim bi bili uhvaćeni u mreži pre nego što pogode svoj cilj. Plan je osmislila ruska kompanija za vazdušne brodove nakon apela Putinovog režima za tehnologiju koja bi mogla da se suprotstavi ukrajinskim dronovima koji su prouzrokovali velike štete kako vojnim tako i industrijskim objektima. Nazvani "Bariera", bespilotni vazdušni brodovi - poput gigantskih balona - povezani su sa zemljom omogućavaju brže prilagođavanje visine. Mreže - koje vise ispod vazdušnih brodova - otpuštaju se ka zemlji kada se dronovi zapetljaju, a svaka eksplozija se smatra bezopasnom.

Za sada, vazdušni brodovi "Bariera" mogu da operišu na visini od oko 1.000 stopa. Cilj bi bio da ih pozicioniraju oko poznatih potencijalnih meta. Polina Albek, generalna direktorka kompanije koja je razvila ovu šemu, First Airship JSC, izjavila je:

"Naša osnovna delatnost je stvaranje teretnih vazdušnih brodova. Danas, oslanjajući se na iskustvo naših predaka, stvorili smo sistem za zaštitu 'Bariera' [od dronova]. Maksimalno opterećenje balona dostiže 30 kilograma." Ona je rekla da je ideja potekla iz korišćenja vazdušnih brodova u Prvom svetskom ratu u svrhu vazdušne odbrane. Video koji prikazuje kako se sistem predviđa da funkcioniše predstavljen je na konferenciji - Tehnologije za otkrivanje i suprotstavljanje UAV - u Sankt Peterburgu.

Ovo dolazi neposredno nakon što je Ukrajina navodno uništila još jedan ruski brod u kamikaze napadu morskim dronom kod anektiranog Krima. Senka člana posade tegljača mogla se videti na crno-beloj snimci pre nego što je dron krenuo prema brodu i video izgubio vezu.

Kijev cilja da poništi Putinovu aneksiju Krima iz 2014. godine, koji trenutno služi kao glavni logistički centar Moskve za ruske snage na jugu Ukrajine. Skoro polovina ruske Crnomorske flote pogođena je ukrajinskim dronovima ili raketnim udarima tokom dvogodišnjeg rata. Video noćnog dron napada Kijeva, podeljen od strane ukrajinskih obaveštajnih službi danas, navodno je prikazao trenutak kada su snage Kijeva uništile ruski tegljač. Trenutak pre napada, kada je video izgubio vezu, član posade je navodno šetao duž palube broda.

Portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Andriy Yusov rekao je tokom nacionalnog emitovanja:

"Pomorski udar. Sve pogodeno. Minus još jedan neprijateljski brod."

GUR je rekao da je jedna od njegovih jedinica uspešno napala i uništila ruski tegljač "Saturn". Saturn je univerzalni ruski morski tegljač vitalan za logističku podršku.

Dron je navodno uspeo da izbegne morske barijere i uplovi u slanu jezersku oblast na severozapadnoj obali i izvrši svoj napad. Gotovo polovina Crnomorske flote Rusije pogođena je ukrajinskim dronovima ili raketnim udarima tokom dvogodišnjeg rata.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading