LETEĆA "ZVER" JE RAZORENA: Rusi objavili štrašan snimak udara na aerodrom (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Rusija je saopštila da je u raketnom udaru na aerodrom Poltava uništila ukrajinske borbene helikoptere.

Menadžment nuklearke Zaporožje tvrdi da su tri ukrajinska drona udarila u podstanicu u blizini te atomske centrale.

Kraj bloga

RUSKI VIDOVNJAK ŠOKIRAO RUSKOG AGENTA, PA PROREKAO KRAJ RATA U UKRAJINI! "Rusija se pobediti ne može, bumerang lansiran sa Zapada će im biti vraćen"!

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini

Vlada SAD najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Portparola Bele kuće nije navela ukupnu vrednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji su SAD dodelile otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne bezbednosti. Ovaj zakon je posebno sadržao više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini.

Portparolka je precizirala da će novi paket sadržati rakete za ukrajinske sisteme PVO, municiju za HIMARS, artiljerijske granate i druga "kritično važna sredstva koja se po ovlašćenju predsednika uklanjaju iz američkih zaliha".

Pored toga, dodala je, paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS "kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoje trupe i gradove od ruskih vazdušnih napada".

Na sastanku sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom u utorak, šef Pentagona Lojd Ostin najavio je pripremu paketa pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu većem od 2,3 milijarde dolara.

(Tanjug/Ukrinform)

LAZANSKI DAVNO PREDVIDEO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI: Sve će se lomiti na Dnjepru

Udar na aerodromu, uništen Mi-24 (VIDEO)

Ruska vojska „iskanderom“ uništila ukrajinski Mi-24 i vozila vazduhoplovne inžinjerijske službe na aerodromu u Poltavi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Prst u oko Trampu


Ukrajina poziva Trampa da objasni kako bi zaustavio rat u roku od 24 sata

Putin i Si: Bez Rusije uzaludni mirovni pregovori o Ukrajini

Ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping složili su se da su mirovni pregovori o Ukrajini bez prisustva Rusije uzaludni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin i Si razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani.

(Reuters)

OVO JE PUTINOVA TAJNA PONUDA ZA MIR U UKRAJINI: Svet će biti zapanjen!

Politiko: Tramp pregovara s Putinom - koliko može da zadrži ukrajinske zemlje

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pregovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinske zemlje Kremlj može da zadrži za sebe, piše Politiko, pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu bezbednost.

Donald Tramp

Tanjug

 

 

Kako se navodi u članku, Tramp razmatra sporazum prema kojem bi se NATO obavezao da se neće širiti na Ukrajinu i Gruziju i pregovara sa Putinom o tome "koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži".

Ruske trupe granatirale selo Borova u Harkovskoj oblasti

U ruskom granatiranju sela Borova, okrug Izjum, u oblasti Harkov, poginuo je jedan muškarac, a još dve osobe su povređene, saopštio je Oleg Sinegubov, šef Harkovske OVA.

Dok je Orban bio u Kijevu, Sijarto razgovarao sa Lavrovom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je telefonom sa šefom ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u vreme kada se mađarski premijer Viktor Orban sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Viktor Orban i Volodimir Zelenski

(HOGP)

 

 

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, poziv je inicirala mađarska strana. Kako se navodi u saopštenju, stranke su "dale visoku ocenu nivoa rusko-mađarskog političkog dijaloga".

U poruci se navodi da su stranke naglasile potrebu da Kijev bezuslovno obezbedi prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji.

Zaharova: Reči Kijeva o miru paravan i kliše

Sve izjave ukrajinske strane o miru nisu ništa drugo do paravan i paravan, prokomentarisala je  portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova reakciju Kijeva na predlog mađarskog premijera Viktora Orbana za prekid vatre.

Marija Zaharova

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

Prema njenim rečima, Ukrajina je odbila prekid vatre jer nije bilo uključeno u planove zapadnih zemalja.

"Da li ste očekivali da čujete još nešto od njih? Ja ne. Uostalom, sve reči o miru su samo naslovne reči, to su samo ekranizovane reči, to su samo kliše reči, to su reči koje se, kao i teze, moraju pamtiti i izgovarati",  ukazala je Zaharova za Sputnjik radio.

Eksplozije u Dnjepru i Zaporožju

U Dnjepru, prema Vlaskoru, dolazi do napada Šaheda, meštani su čuli najmanje pet eksplozija, od kojih su neke bile veoma snažne.

 

 

Šef OVA Sergej Lisak  pozvao je stanovnike regiona da ostanu u skloništima dok ne prestane uzbuna.

Zelenski odgovorio na Trampove planove za Ukrajinu

Ukrajina nije spremna da napravi kompromis sa Rusijom i da se odrekne bilo koje teritorije kako bi okončala rat, izjavio je šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

Volodimir Zelenski

Tanjug

 

 

Kako je preneo Ukrinform, on je tako odgovorio na pitanje o izjavi američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da može brzo da okonča rat,  prenosi Rojters.

Jermak je novinarima tokom posete Vašingtonu rekao da će Ukrajina poslušati svaki savet o postizanju "pravednog mira".

Eksplozije u Odesi

Serija eksplozija zabeležena je rano jutros u Oderi. Za sada nije poznato šta je bila meta ruskog napada, kao ni da li ima žrtava.

Ukrajina je jutros izvela napad podvodnim dronovima u Novorosijsku.

Nad teritorijom Rusije uništeno 10 dronova

Rusija je saopštila da je oborila 10 ukrajinskih dronova – pet iznad Belgorodske oblasti, četiri u regionu Brjanska i jedan u Moskovskoj oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je i da su uništena dva pomorska drona koja su se kretala u pravcu crnomorske luke Novorusije.

Orban u Kijevu

Mađarski premijer Viktor Orban posetio je Kijev prvi put od početka rata. Orban je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o mogućim modelima za prekid vatre između Ukrajine i Rusije na početku šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU.

Kako su preneli pojedini izvori, Kijev je kasno sinoć odbacio mirovni plan Mađarske.

Mađarska je u više navrata dovodila u pitanje potrebu vojne podrške Ukrajini i umesto toga je pozivala na prekid vatre.

Vlade EU su se prošle nedelje složile da iskoriste 1,4 milijarde evra zamrznute ruske imovine za snabdevanje Ukrajinu oružjem i druge pomoći, zaobilazeći mađarski veto koji često kočio odluke EU o Ukrajini.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da će Vašington uskoro objaviti da Ukrajini šalje vojnu pomoć od 2,3 milijarde dolara, uključujući protivtenkovske rakete, presretače i municiju za sisteme "Patriot", kao i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njegove snage preuzele kontrolu nad više sela na istoku Ukrajine. Reč je, kako tvrde, o naseljima Stepova Novoselivka u oblasti Harkova i Novopokrovske u regionu Donjecka.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su njegove trupe odbile 17 napada u sektoru Kupijansk u blizini Harkova. Borbe se vode i na zapadu u blizini Sinkivke.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alek

03.07.2024 13:02

Zelenski kad komentarise samo ga treba kulturno iskulirati i da mu se kaze da za njega nisu zainteresovani jer je problematican.