OVO JE PUTINOVA TAJNA PONUDA ZA MIR U UKRAJINI:  Svet će biti zapanjen!
Foto: EPA/Foto: Alo/ilustracija EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SERGEY DOLZHENKO


Novi detalji su isplivali o Putinovom iznenađujućem "mirovnom planu" za okončanje rata u Ukrajini. Prema izvorima u Moskvi i Kijevu, ruski predsednik je spreman da podeli suverenitet nad Krimom sa svojim dugoročnim neprijateljem kako bi okončao više od dve godine krvoprolića. Navodno je već poslao svog ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva u SAD sa novim predlozima.

Prema paketu predloga, Ukrajina bi morala potpuno da se povuče iz oblasti Donjecka i Luganska, koje su delimično anektirane od strane Rusije. Međutim, Rusija bi predala Ukrajini nuklearnu elektranu u Zaprožju i obližnji grad Enerhodar. Takođe bi se razgovaralo o mogućem prenosu regiona Herson i Zaprožje pod kontrolu Ukrajine.

Krim bi postao "posebno demilitarizovano administrativno područje sa dvojnom podređenošću Ukrajini i Ruskoj Federaciji". Putin je 2014. godine prisvojio Krim i tada obećao da ga nikada neće vratiti Ukrajini.

Očigledno je da bi ovakvi zahtevi bili neprihvatljivi za Ukrajinu, koja bi morala da ustupi velike delove okupirane teritorije i bila onemogućena da se pridruži NATO savezu. Međutim, Putin ne bi nastojao da blokira ulazak Ukrajine u EU. Zapad bi trebalo da ukine sankcije ruskom naftom i gasom, kao i bankarstvom.

Zvaničnih komentara iz SAD, Rusije ili Ukrajine o ovim navodnim tajnim kontaktima povodom posete Kolokolceva nema. Zanimljivo je primetiti da je avion Kolokolceva viđen pored aviona bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa po njegovom dolasku u Vašington. Tramp je obećao da bi mogao brzo okončati razorne ratne dejstva ako bude ponovo izabran, a nagovestio je da bi to uključivalo da Ukrajina ustupi teritoriju u zamenu za sigurnosna uveravanja koja ne bi podrazumevala članstvo u NATO-u.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Beograđanin

03.07.2024 19:04

Ovo bi bila izdaja. Ovo je želja pro nato ludaka