Izrael
Foto: Alo/Tanjug


Veb-sajt Vikiliks, osnovan od strane Džulijana Asanža, je objavio tajne dokumente izraelskog Ministarstva informacija. U postu na Iksu, Vikiliks je podelio tajni izraelski obaveštajni dokument iz oktobra 2023. godine, koji navodno otkriva plan izraelskih vlasti da namerno proteraju civile iz Gaze u Egipat. Prema Vikiliksu, izraelske vlasti su razmatrale strategiju koja bi, prema njihovim procenama, donela dugoročne pozitivne rezultate.

 

 


Sukob između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze

Sukob između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze traje već skoro devet meseci. Počeo je kada su teroristi Hamasa upali na jug Izraela, ubivši 1139 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali još 250 ljudi, odvodeći ih u Gazu. Izraelski odgovor na ove napade je bio oštar i kontinuiran, s jasnom namerom da se uništi Hamas. U napadima izraelske vojske na Gazu stradalo je oko 35.000 Palestinaca, od kojih je 56% žena i dece. Ovaj sukob izazvao je kritike međunarodne zajednice zbog masovnih kršenja ljudskih prava, prisilnih evakuacija civila, a neke zemlje su čak optužile Izrael za genocid.

Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, nedavno se vratio u Australiju nakon što je okončana 13-godišnja pravna bitka. Asanž se nagodio sa sudom i priznao krivicu po američkoj špijunaži, nakon čega se vratio u Australiju. Deceniju i po, Vikiliks objavljuje seriju poverljivih dokumenata svetskih vlada i obaveštajnih agencija, a Asanž se suočavao sa zahtevima SAD za ekstradiciju, suđenje i drakonsko kažnjavanje zbog otkrivanja poverljivih dokumenata i identiteta američkih obaveštajnih zvaničnika, koje su tvrdili da su ugrozili živote.

 

 

(Indeks)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading