Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Volodimir Zelenski tvrdi da su pojedine brigade nedovoljno naoružane jer pomoć Zapada kasni.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dimitro Kuleba traži dozvolu partnera da koristi oružje koje dobija na teritoriji Rusije.

BONUS VIDEO

Kraj bloga

NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, preneo je Dojče vele.

NATO želi da na samitu u Vašingtonu iduće nedelje označi početak bolje koordinacije isporuka oružja i obuke ukrajinskih vojnika.

Zvanično predstavništvo NATO-a u Kijevu postoji gotovo deset godina.

RUSIJA UPOTREBILA NOVU BOMBU! Ovo će promeniti ceo tok rata!

Pojačane trupe

Ukrajina je povećala grupu trupa na donjeckom i harkovskom pravcu zbog dejstava ruske vojske, izjavio je za Sputnjik savetnik šefa samoproglašene DNR Jan Gagin.

"SPREMA SE VELIKA PROVOKACIJA I RAT PROTIV RUSIJE" Ruski analitičari tvrde da je ovo istina o Orbanovoj poseti Ukrajini

Mediji: Orban sutra putuje u Moskvu na sastanak sa Putinom

Mađarski premijer Viktor Orban otputovaće sutra u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je za mađarski servis Radija Slobodna Evropa izvor iz mađarske vlade.

"RUSI JEDNOSTAVNO SRAVNE SA ZEMLJOM" Koje su dve ključne odluke o kojima se Kuleba izjasnio?

Udar iskandera spalio skladište goriva kod Poltave

Ruske snage su raketom Iskander gađale skladište nafte vojnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Poltave.

Načelnik Poltavske oblasne vojne uprave juče je rekao da je izvršen napad na objekat u regionu, ne navodeći detalje, a Vazduhoplovna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Vostok” drsko je odlučila da prevari Ukrajince saopštenjem o obaranju projektila H-59.

U stvari, 3. jula izvršen je raketni udar na rezervoare goriva za potrebe nekoliko velikih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Projektil je uništio pumpnu stanicu i zapalio cevovod zajedno sa jednim od rezervoara. 

U ovom trenutku rezervoari i dalje gore, kako je danas saopštilo Ministarstvo energetike Ukrajine.

ZELENSKI JE U PANICI Džonson: Uplašen je...

UKRAJINCI PRIZNALI! Rusija preuzela kontrolu nad istočnim delom Časov Jara

Portparol ukrajinske vojske Nazar Vološin izjavio je danas da su se snage povukle iz dela grada Časov Jar u istočnoj Donjeckoj oblasti, čime je potvrđeno da su ruske snage preuzele kontrolu nad delom grada.

"Postalo je nepraktično držati naselje nakon što je neprijatelj u njega ušao. Komanda je odlučila da se povuče na bezbedno", kazao je Vološin, prenosi Rojters.

Rusija na aerodromu Dolgincevo uništila ukrajinski MiG-29

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen ukrajinski borbeni avion MiG-29.

 

 

"Ruski Iskander izveo je raketni udar na parking aviona na aerodromu Dolgincevo, borbeni avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, avionsko naoružanje i uništena su vozila vazduhoplovne inženjerije", saopštilo je ministarstvo, prenosi Tas.

Ministarstvo je takođe objavilo i snimke uništavanja aviona.

Novi paket pomoći SAD za Ukrajinu

Sjedinjene Američke države izdvojile su za Ukrajinu značajan novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, u vrednosti 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Novi paket, obezbeđen na osnovu Predsedničkog ovlašćenja za povlačenje, uključuje rakete za PVO sisteme "hok", municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljerijske metke od 155 mm i 105 mm, minobacačke metke 81 mm, rakete TOW, protivoklopne sisteme "džavelin" i AT-4, municiju i granate za malokalibarsko oružje i drugo naoružanje i opremu.

Ova podrška će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane od ruskih napada i jačanju ukrajinskih sposobnosti preko linija fronta, navodi Stejt department.

Ovo je sedmi paket bezbednosne pomoći koji se upućuje Ukrajini ovlašćenjem predsednika SAD od potpisivanja Dodatka o nacionalnoj bezbednosti pre dva meseca.

Kremlj: Erdogan ne može da bude posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne može da bude posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ne, nije moguće'', bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina ''bilo reči o Ukrajini'', prenosi RIA.

Putin i Erdogan razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu.

"Uprkos svim poteškoćama u svetu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak", rekao je Putin.

Rusi napreduju na celom frontu

U napadu ruskih raketa i dronova na Dnjepar poginulo je najmanje pet ljudi i ranjeno 53, saopštile su tamošnje vlasti.

Volodimir Zelenski pozvao je zapadne lidere da požure sa pošiljkama savremenih PVO sistema i raketa velikog dometa.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su moskovske snage preuzele kontrolu nad novim područjem Časovog Jara.

Uprava nuklearke Zaporožje navela je da su tri ukrajinska drona udarila u podstanicu u blizini te atomske centrale.

U saopštenju elektrane, koja je pod kontrolom Moskve, dodaje se da je osam zaposlenih povređeno i da je oštećena trafostanica.

Zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je da je požar na ruskom ratnom brodu u Baltičkom moru u aprilu izazvan zajedničkom operacijom koju su sproveli njegova agencija GUR i prokijevska ruska diverzantska grupa.

Ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping složili su se da su mirovni pregovori o Ukrajini bez prisustva Rusije uzaludni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin i Si razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading