nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, preneo je Dojče vele (DW).

NATO želi da na samitu u Vašingtonu iduće nedelje označi početak bolje koordinacije isporuka oružja i obuke ukrajinskih vojnika.

Zvanično predstavništvo NATO-a u Kijevu postoji gotovo deset godina. Iz njega se upravlja i Kancelarijom za vezu i Informacionim i dokumentacionim centrom koji postoje još od kraja 1990-ih godina.

Predstavništvo NATO-a brine se, između ostalog, o kontaktima s ukrajinskim ministarstvima i trebalo bi da podstiče politički dijalog i praktičnu saradnju Ukrajine sa Alijansom. 

Predstavništvo NATO-a takođe savetuje ukrajinske vlasti u vezi sa reformom bezbednosnog i odbrambenog sektora - i za to bi ubuduće trebalo da bude stavljeno na raspolaganje više osoblja.

Koordinacija isporuka oružja i aktivnosti u vezi sa obukom ukrajinskih vojnika, koju bi trebalo da preuzme NATO, do sada se odvija pod vođstvom SAD.

SAD su krajem 2022. godine u glavnom štabu američke vojske u Evropi, u nemačkom Vizbadenu, formirale tim od oko 300 vojnika pod nazivom Security Assistance Group-Ukraine (SAG-U). 

Sada bi NATO trebalo da preuzme vodeću ulogu nad SAG-U.

Taj projekat NATO-a je sigurno i preventivna odluka za slučaj da se bivši američki predsednik Donald Tramp u januaru 2025. vrati u Belu kuću, navodi DW.

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije uspeo da podstakne sve članice Alijanse da obećaju višegodišnju vojnu pomoć Ukrajini: članice su uoči samita u Vašingtonu uspele samo da se dogovore da će u idućoj godini obezbediti pomoć u iznosu od najmanje 40 milijardi evra. 

Konkretan dogovor o tome koliko će koja zemlja članica da izdvoji nije mogao da bude postignut, saznaje se iz krugova Alijanse.

Američki ministar obrane Lojd Ostin izjavio je da će njegova zemlja uskoro Ukrajini staviti na raspolaganje dodatnu vojnu pomoć vrednu oko 2,3 milijarde dolara. 

SAD su do sada poslale vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od više od 50 milijardi dolara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading