Viktor Orban i Volodimir Zelenski
Foto: AP/(HOGP)

Prema Riteru, Orban je izrazio zabrinutost zbog mobilizacije Mađara u Ukrajini, jer su oni pogođeni trenutnim ratnim stanjem i suočeni su s rizikom da budu poslati na front i poginu u borbama.

Riter je primetio da u Ukrajini živi značajan broj Mađara, koji su deo zajednice koja je posebno pogođena mobilizacijom koju sprovodi Zelenski.

Zbog toga je Orban, s obzirom na promene u političkoj situaciji, osetio da ima pravo da zatraži od Zelenskog da prekine mobilizaciju Mađara, upozoravajući da bi u suprotnom taj deo Ukrajine, naseljen Mađarima, mogao prestati da bude deo zemlje ako se situacija dodatno pogorša.

Riterova izjava sugeriše da Orban koristi trenutnu političku situaciju kako bi zaštitio interese mađarske zajednice u Ukrajini, potencijalno stavljajući pritisak na Zelenskog da promeni svoju politiku mobilizacije.

Ukoliko Ukrajina ne odgovori na Orbanove zahteve, postoji mogućnost da će Mađari u Ukrajini tražiti drugačiji status ili čak odvajanje od Ukrajine, posebno ako ratna situacija nastavi da se pogoršava.

Riter je dodao da unutrašnji politički problemi evropskih zemalja nakon izbora u Francuskoj i pada rejtinga vlada u Velikoj Britaniji i Nemačkoj takođe omogućavaju Orbanu da diktira svoje uslove Zelenskom.

Premijer Mađarske je u utorak, 2. jula, prvi put posle 12 godina doputovao u Kijev. Na konferenciji za novinare sa Zelenskim, Orban je rekao da je zamolio Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre pre pregovora za rešavanje situacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading