"SPREČIĆEMO UKRAJINU..." Le Pen sprema šok za Kijev! Poljska najavila najvažnije pitanje na NATO samitu
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otkriva šta Kijev može da očekuje od samita  od 9. do 11. jula u Vašingtonu. Reč je, kako je rekao, o značajnom paketu pomoći koji će dugoročno ojačati podršku Ukrajini.

"NATO će koordinirati i isporučivati većinu međunarodne bezbednosne pomoći“, najavljuje Stoltenberg.

Na vojnom jačanju radi i Moskva. Sprovodi vežbe koje uključuju mobilne lansere nuklearnih raketa "jars".

BLOG UŽIVO: 

UKRAJINCI UPOTREBILI LUKAVU TAKTIKU "Uspeli smo, Rusi su se upecali"

Fico podržao Orbanovu mirovnu inicijativu za Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico izrazio je podršku mirovnoj inicijativi mađarskog premijera Viktora Orbana koji je za kratko vreme posetio Kijev i Moskvu, istakavši da sukob u Ukrajini nema vojno rešenje.

On je u saopštenju naglasio da se mir ne može postići ''nikakvim ultimatumima ili primenom nerealnih uslova''.

''Ako će pre mirovnih pregovora biti prioritet još jedna eskalacija tenzija, nemojmo se iznenaditi novim, mnogo strašnijim obeležjem ratnog sukoba u Ukrajini'' upozorio je Fico.

Istakao je da podržava hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije, SAD, Kine i EU.

RUSI UPOTREBILI STRAVIČNO ORUŽJE Sve je odletelo u vazuh! (FOTO/VIDEO)

Više od 100.000 Ukrajinaca bez struje

Zbog ruskog napada na energetsko postrojenje u Ukrajini 100.000 ljudi ostalo je bez struje u severozapadnom regionu Sumi. U toku su radovi na ponovnom uspostavljanju isporuka električne energije, saopštila je nacionalna elektrodistribucija "Ukrenergo", a prenosi Bi-Bi-Si.

Za sada nema izveštaja o žrtvama ili ranjenima, kao ni koliki je obim pričinjene štete.

Poljska prebacuje svoj višak struje Ukrajini kako bi joj pomogla da prevaziđe krizu izazvanu ruskim napadima.

(Bi-Bi-Si)

Estonija isporučila Ukrajini PVO sisteme

Ukrajina je od Estonije dobila sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa "mistral", saopštilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

Ovu isporuku je početkom juna najavio ministar odbrane Estonije Hano Pevkur, prenosi Ukrajinska pravda.

"Mistral sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa i rakete koje oni koriste isporučeni su Ukrajini. Nastavimo da podržavamo borce za slobodu", navodi se u saopštenju estonskog Ministarstva odbrane.

Mistral je moderni raketni sistem osposobljen da gađa avione i helikoptere, a konstruisan je u Francuskoj.

Prethodno je Estonija Ukrajini isporučila protivtenkovske raketne sisteme "džavelin", haubice, artiljeriju, antitenkovske mine i minobacače, više vojnih vozila, komunikacionu opremu kao i lekove i namirnice.

U martu je ta zemlja najavila paket vojne pomoći Kijevu vredan 20 miliona evra.

(Tanjug)

Poljska: Najvažnije pitanje na NATO samitu je odbrana Ukrajine

Poljski ministar unutrašnjih poslova i uprave Tomaš Simonijak izjavio je da će, prema njegovom mišljenju, najvažnija pitanja tokom predstojećeg samita NATO u Vašingtonu biti vezana za odbranu Ukrajine i jačanje istočnog krila Alijanse.

Prema rečima Simonijaka, tokom samita saveznici treba da se fokusiraju na pitanje uključivanja Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu, ali odbrana istočnog krila treba da bude podjednako važna.

"Mislim da je dobar trenutak da saveznici odgovore na pitanje šta dalje sa podrškom Ukrajini, kako pristupamo pitanju članstva Ukrajine i drugih zemalja u Alijansi i što nas najviše zanima – koje će akcije Alijansa preduzeti u narednim godinama za pojačanje bezbednost istočnog krila", rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova i uprave.

Iako je prijem Ukrajine u NATO nemoguć dok traje rat, prema njegovim rečima, biće predstavljena perspektiva članstva Ukrajine u Alijansi.

"Lideri Ukrajine su realni i znaju da zemlja koja je u ratu neće biti primljena u NATO. Oni su odavno postavili kurs na praktične akcije, podršku, dalje pakete pomoći i sve naprednije sisteme", zaključio je poljski ministar policije. 

(Tanjug)

NAREĐENO POVLAČENJE, UDARI SU RAZORNI Ukrajinska vojska javlja o alarmantnoj situaciji na frontu

Le Pen: Sprečićemo Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa

Marin le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer iz njene stranke, ukoliko krajnja desnica pobedi na izborima u Francuskoj, sprečiti Kijev da koristi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napad unutar Rusije i da će osujetiti predsednika Francuske Emanuela Makrona da pošalje francuske vojnike na ukrajinsko tlo.

"Ako Emanuel Makron želi da pošalje trupe u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema slanja trupa u Ukrajinu", rekla je Le Penova za Si-En-En.

(CNN)

Eksplozije u Odesi

U gradovima Odesa i Južni u Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, piše ukrajinski list "Strana".

 

Kremenčug na udaru

Oružane snage Rusije gađale su Kremenčug u Poltavskoj oblast Ukrajine, izjavio je koordinator pokreta otpora iz Nikolajeva Sergej Lebedjev.

Kako je rekao, napadi su izvedeni u pravcu aerodroma gde se obučavaju piloti za helikoptere. Tamo se nalazi i naftna i sirovinska baza, železnički čvor i brojna skladišta.

 

Oboreno 7 dronova tokom noći

Ruski sistemi PVO tokom noći uništili su sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti i jedan iznad Belgorodske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Pogođena infrastruktura u Ukrajini

U napadu ruskih snaga noćas je pogođena energetska infrastruktura Sumske oblasti u Ukrajini, saopštile su regionalne vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading