RUSKA FLOTA U PANICI! Ukrajina uništila 27 brodova i oštetila 5! Kako se odvija sukob na Crnom moru?
Foto: Alo/shutterstock


Ukrajinska mornarica se suočava sa izazovima i promenama u strategiji zbog konstantnih napada i pomeranja ruskih brodova. Ključna baza Crnomorske flote je van upotrebe, a Moskva je primorana da premesti svoje brodove. Viceadmiral Aleksej Neižpapa ističe da su ukrajinski raketni i pomorski udari bespilotnih letelica naneli veliku štetu bazi u Sevastopolju, što predstavlja značajan udarac za Crnomorsku flotu.

- Očigledno je da sada gube čvorište - rekao je Neižpapa za Rojters u lučkom gradu Odesi u jednom od retkih intervjua uoči Dana ratne mornarice Ukrajine u nedelju.


Neižpapa naglašava da su ukrajinski udari bespilotnih letelica ozbiljno ugrozili logističke kapacitete baze u Sevastopolju, koja je ključna za Crnomorsku flotu. Ovo predstavlja neobičan pristup u borbi između dve mornarice, a pokazuje i upotrebu inovativnih taktika u sukobu.

Pomeranje ruskih brodova

Ruska Crnomorska flota je primorana da premesti svoje brodove iz glavne baze u Sevastopolju u Novorosijsk i Azovsko more. Ovo predstavlja značajan pomak u strategiji i logistici ruske mornarice, čime se menja dinamika i raspored snaga u regionu.

- Neprijatelj je gotovo sve glavne borbeno spremne brodove pomerio iz glavne baze Crnomorske flote, a brodovi se sada drže u Novorosijsku. Neki od njih se nalaze u Azovskom moru - rekao je Neižpapa.

Neižpapa tvrdi da je Ukrajina uspela da uništi ili ošteti 27 ruskih mornaričkih brodova, što ukazuje na efikasnost njihovih borbenih akcija. Posebno je zanimljivo to što su navodno pet brodova uništena morskim minama postavljenim od strane ukrajinskih pomorskih bespilotnih letelica, pokazujući sofisticiranu upotrebu te tehnologije u konfliktu.

Neižpapa tvrdi da je Rusija prešla u defanzivu, dok su pojedini ruski ratni brodovi sada redovno stacionirani u Azovskom moru. Ovo menja dinamiku snaga u regionu i ukazuje na promene u strategiji i rasporedu ruske mornarice.

Neižpapa je odbio da otkrije buduće planove Ukrajine u Crnom moru, ali je istakao da će isporuka američkih borbenih aviona F-16 omogućiti Ukrajini da se suprotstavi ruskoj dominaciji nad Crnim morem. Ovo naglašava značaj međunarodne podrške u sukobu i uticaj koji strane vojne snage mogu imati na ishod konflikta.

(Rojters)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading