"OBOREN AVION"! Odjeknule eksplozije u Melitopolju! Ruski Iskander u borbi protiv sistema Patriot (VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine, a najintezivniji su sukobi u hersonskom, harkovskom, dnjepropetrovskom, nikopoljskom i donjeckom pravcu, gde je u poslednja 24 sata poginulo najmanje 13 osoba. Ruska vojska ističe da napreduje u Donjeckoj oblasti. 

Kraj bloga

Iskander protiv Patriota i Žirafe (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kako posada ruskih sistema Iskander uništava dva protivvazdušna raketna sistema Patriot i radar Žirafa u Odeskoj oblasti.

 

 

Zelenski sa holandskim i britanskim ministrom u Odesi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se sastao sa novim holandskim ministrom odbrane i spoljnih poslova Kasparom Veldkampom  i britanskim ministrom odbrane Džonom Hilijem u Odesi povodom Dana ukrajinske mornarice i izvestio ih o situaciji na frontu.

“Nastavićemo da jačamo ukrajinsku flotu zajedno sa Velikom Britanijom i Holandijom, a tu su i novi ohrabrujući detalji naše saradnje”, rekao je Zelenski, prenosi agencija Ukrinform.

On je dodao da je razgovarano i o jačanju ukrajinske vazdušne odbrane što je apsolutni prioritet.

Zelenski je potom uručio odlikovanja pripadnicima mornarice, a obišao je i ranjene vojnike. 

Tokom svoje prve posete Ukrajini, šef holandske diplomatije Kaspar Veldkamp razgovarao je sa zvaničnicima o isporuci dodatnog protivvazdušnog sistema Patriot kao i mobilne forenzičke laboratorije.

To je saopštio ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Veldkampom u Kijevu.

 

"VOJSKA SE GOMILA NA GRANICI" Bivši analitičar CIA izneo prognozu, NATO neće reagovati?

Odjeknule eksplozije u Melitopolju

U gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti oko 15 časova odjeknulo je nekoliko eksplozija. Trenutno je u gradu mirno.

Gradska administracija saopštila je nakon toga da su ruski PVO sistemi oborili iznad Melitopolja pet raketa "hajmars".

"Fragmenti četiri rakete pali su na severu grada. Na mestu pada zapalila se suva trava", navodi se u saopštenju administracije na Telegramu.

NATO NE MOŽE DA PRIKRIJE PORAZ Pentagon i CIA pokušavaju da odlože kolaps u Ukrajini

Sijarto najavio nove Orbanove "mirovne sastanke"

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je sledeće sedmice, kako je rekao "mirne korake", nove mirovne sastanke premijera Viktora Orbana. Takođe je savetovao političare da "vežu pojaseve".

Prvo je na Fejsbuku objavio poruku kojom je najavio prvu nedelju mađarskog predsedavanja EU.

"Sada svi mogu biti uvereni da će narednih šest meseci biti misija mira koja će konačno doneti mir u našem regionu", rekao je političar.

Ukrajinska vojska: Oborili smo još jedan ruski avoin na Pokrovskom pravcu

Na Pokrovskom pravcu u Donjeckoj oblasti, ukrajinski PVO lovci su oborili ruski "su-25", saopštava ukrajinska vojska na Telegramu.

Napominje se da je ruska letelica gađala položaje jedinica Odbrambenih snaga Ukrajine.

Kijev: Rusi uništili lažne sisteme "patriot"

Ukrajina tvrdi da su navodi ruskih trupa da su raniji napadi uništili dva PVO sistema "patriot" netačni, već da su pogođeni mamci – "dizajnirani da rasipaju skupe neprijateljske rakete".

Moskva je saopštila da se napad dogodio u oblasti crnomorske luke Južno, dodajući da je uništena i radarska stanica.

Nova akcija Iskandera: Uništena "Žirafa"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketama operativno-taktičkog kompleksa Iskander pogođena pozicija baterije protivvazdušnog raketnog sistema Patriot Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Južno u Odeskoj oblasti u Ukrajini i da su uništena dva lansera sistema Patriot.

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Jedinice grupe Centar, Oružanih snaga Rusije izvele su napad na formacije pet brigada Oružanih snaga Ukrajine i odbile šest kontranapada. Gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 340 vojnika;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe Sever iznosili su oko 175 vojnika, oklopna vozila Kozak i Hamvi

Požar u skladištu eksploziva nakon napada dronovima

Požar je izbio noćas u skladištu eksploziva u ruskoj oblasti Voronjež koja se graniči sa Ukrajinom posle napada ukrajinskih dronova, objavile su lokalne vlasti.

"Sistemi protivvazduhoplovne odbrane primetili su i uništili više dronova iznad oblasti Voronjež", napisao je na Telegramu regionalni guverner Aleksander Gusev.

Čigari pod ruskom kontrolom

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske jedinice iz grupe Centar danas preuzele kontrolu nad strateškim mestom Čigari u Donjecku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading