tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna, ilustracija

Oružane snage Ukrajine gomilaju snage na granici sa Belorusijom, najverovatnije zbog provokacije tvrdi bivši analitičar CIA Lari Džonson na Jutjub kanalu "Dialogue Works".

- Oni (Ukrajinci) najverovatnije pokušavaju da isprovociraju Belorusiju na ovaj način, nadaju se da će im u pomoć priteći zemlje NATO- a - smatra analitičar.

"NATO neće želeti da pomognu"

Prema Džonsonovim rečima, članice Severnoatlantske alijanse neće slediti primer Kijeva i neće želeti da pomognu u slučaju direktnog sukoba između Ukrajine i njenog severnog suseda.

Ranije je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Vladimir Kuprijanjuk rekao da Minsk, da u pozadini vojnih aktivnosti u Ukrajini u pograničnoj oblasti sa Belorusijom, jača svoje južne granice.

On je ranije istakao da na granici Belorusije i Ukrajine ostaje napeto, NATO takođe nastavlja da pojačava prisustvo na zapadnim granicama republike.

- Danas je samo u Poljskoj i baltičkim zemljama raspoređeno 10 multinacionalnih borbenih taktičkih grupa sa ukupnim brojem od preko 11 hiljada vojnika i to ne uzima u obzir vojne formacije nacionalnih oružanih snaga naših suseda. Rukovodstvo NATO-a sprovodi planove za dalje povećanje svog vojnog prisustva na teritorijama u blizini. U tom kontekstu, situacija na našoj južnoj granici takođe ostaje teška i napeta - rekao je Kuprijanjuk na brifingu u petak.

On je istakao da se u interesu bezbednosti redovno sprovodi zajednička obuka različitih snaga i sredstava za reagovanje na eventualne provokacije i incidente, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading